#50 - Mark Rutte & Highlights

Gepubliceerd op 8 mei 2022 om 10:00

Mark Rutte is sinds 14 oktober 2010 minister-president van Nederland en minister van Algemene Zaken en daarmee, na Ruud Lubbers, de op een na langstzittende minister-president in de Nederlandse geschiedenis. Hij is tevens politiek leider van de VVD.

In 2006, 2010, 2012, 2017 en 2021 was Mark Rutte lijsttrekker van zijn partij. Van 2004 t/m 2006 was hij staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. Mark Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever. Naast de functie van minister-president is hij voor een dagdeel per week gastdocent bij de Johan de Witt Scholengroep te ’s-Gravenhage en is hij lid van het High Level Panel on Water en van de Secretary General’s Circle of Leadership for the prevention and eradication of sexual abuse and exploitation.

Mark Rutte vertelt in de Podcast of HOPE waar hij zijn geluk uithaalt. Ook legt hij uit wat wij als Nederland zouden kunnen doen om Finland, als gelukkigst land ter wereld, van de troon te stoten. Volgens onze minister-president liggen er voor Nederland mogelijkheden als het gaat om kansengelijkheid en discriminatie. Hij is ook optimistisch als het gaat om het aantal mensen, afkomstig uit de migratiegolf, die doorstromen naar het hoger onderwijs. Om de wereld op een 8 te krijgen liggen er volgens Mark Rutte nog veel uitdagingen als het gaat om veiligheid, voedsel en gezondheidszorg. Het gemeenschapsgevoel, dat in veel armere landen hoger is dan in Nederland, zijn we volgens hem in Nederland een beetje kwijtgeraakt omdat de overheid zoveel is gaan doen. Zelf geeft Mark Rutte zijn leven een 8; hij is optimistisch en gelooft dat dingen beter kunnen. In de podcast vertelt de minister-president dat hij maatschappelijk betrokken is geraakt door het doen van vrijwilligerswerk. Hij legt uit dat Nederland, na Denemarken, het meest aantal vrijwilligers kent. Hij deelt ook mee wat hij persoonlijk vindt van de Denen. Zware momenten voor Mark Rutte waren de gebeurtenissen rond de vliegtuigramp met de MH-17, de oorlog in Oekraïne, de toeslagaffaire en de afwikkeling van de aardbevingsschade. Hij is echter wel blij dat hij, ook in dit soort zware dossiers, een bijdrage mag leveren. Hij vertelt verder in de podcast of hij zijn zakelijke problemen ook mee naar huis neemt en hoe hij persoonlijk met moeilijke situaties omgaat.

 

Omdat het de vijftigste aflevering is van de Podcast of HOPE, blikken we terug naar een aantal bijzondere fragmenten uit eerdere afleveringen:

Jochem van Gelder

“In aflevering 37 vertelt kindervriend Jochem van Gelder een mooi verhaal over het verschil tussen kinderen en volwassen en wat de reden is dat we af en toe als volwassenen “een lobje maken “.”

Maarten van Rossem en Jan Terlouw

“In aflevering van 25 hadden we mastodonten Maarten van Rossem en Jan Terlouw samen te gast. Het was een bijzondere opname die wij door de lengte in twee delen hebben uitgezonden. In deel 1 legt Jan Terlouw uit wat volgens hem geluk is, dat er een verband bestaat tussen geluk en gelukt en wat de overheid kan doen om mensen gelukkiger te maken. In deel 2 hebben we het met Maarten en Jan over het klimaat en de invloed van welvaart op geluk.”

Annette Nobuntu Mul

“Een van de bijzonderste verhalen uit de eerste vijftig afleveringen kwam uit de podcast met Annette Nobuntu Mul. Ze vertelt een aantal verhalen wat Ubuntu nou echt inhoudt waaronder deze waarvoor het zelfs voor ons even slikken was.”

Professor Ruut Veenhoven

“In aflevering 22 sorteert geluksprofessor Ruut Veenhoven voor op het gesprek met Mark Rutte en legt hij uit waarom de Denen Nederland de loef afsteken als het gaat om het gemiddelde gelukscijfer.”

Ranomi Kromowidjojo

“In een recente aflevering was olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo te gast. We spraken met haar over geluk in de topsport en waarom zowel het zwemmen als het beëindigen van haar topsportcarrière haar zo gelukkig maakte.”

Herman Wijffels en Klaas van Egmond

“In aflevering 15 legden econoom en oud-formateur Herman Wijffels en hoogleraar Klaas van Egmond uit, dat wij in feite worden geboren als een hoopje geluk met veel potentie en dat de route naar geluk ook regelmatig vraagt om reflectie.”

Patrick Kicken

“Podcastmaker en DJ Patrick Kicken legt in aflevering 28 uit dat geluk aanstekelijk werkt en dat geluk het enige is dat zich vermenigvuldigd als je het deelt met anderen.“

Joris Voorhoeve

“In aflevering 27 vertelt voormalig minister van defensie Joris Voorhoeve wat zijn definitie is van geluk en wat hij zelf doet om gelukkig te zijn en hoe hij ook anderen daarmee helpt.”

Stefan Paas

“In aflevering 35 praten we met Theoloog Stefan Paas over het verschil tussen geluk in een welvarend en een arm land en hoe religie kan zorgen voor een omgeving en gemeenschap die goed en gezond is voor mensen. ”

Peter van Uhm

“In aflevering 16 hadden een mooi gesprek met voormalig commandant der strijdkracht, Peter van Uhm. We spraken samen over vrede, vrijheid en veiligheid. Peter vond het geluk in het dienen van anderen.”

Albert Sonneveld

“Psycholoog Albert Sonneveld vertelt in aflevering 40 hoe het bewust omgaan met dankbaarheid, acceptatie en vertrouwen je zowel in gelukkige als ongelukkige momenten van dienst kunnen zijn.“

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness