#22 - Ruut Veenhoven

Gepubliceerd op 24 oktober 2021 om 10:00

Al bijna 40 jaar wordt Ruut Veenhoven (78) dé geluksprofessor van Nederland en de peetvader van geluksstudies genoemd. Ruut is emeritus hoogleraar sociale condities in menselijk geluk. Sinds 1985 is hij de directeur van de World Database of Happiness waarin alle (inter)nationale onderzoeken naar geluk zijn terug te vinden.

Momenteel werkt hij aan de Gelukswijzer, een tool waarmee je kunt meten wat jouw geluksscore, in vergelijking tot anderen, is. In deze interessante aflevering legt Ruut uit waarom mensen tegenwoordig gelukkiger zijn dan vroeger. We buigen ons over vragen als “wat is geluk?” en “wat maakt gelukkig?”. We praten over de invloed van COVID-19, de economie en religie op geluk en waarom Nederland zo hoog scoort, als het om geluk gaat, in vergelijking tot andere landen. Ruut heeft het over keuzestress en geluksfactoren en over het monitoren van je eigen geluk door middel van de Gelukswijzer.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness