#35 - Stefan Paas

Gepubliceerd op 23 januari 2022 om 10:00

Stefan Paas is een Nederlands theoloog en publicist. Hij is hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en hoogleraar missiologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Per april 2018 is hij eveneens benoemd als directeur van een nieuw onderzoekscentrum met de naam “Kerk en Missie in de westerse wereld”.

Stefan Paas is enige malen bekroond als auteur. Voor zijn politiek-theologische studie “Vrede Stichten: Politieke meditaties” uit 2007 ontving hij de A.F. de Savornin Lohmanprijs van de Vrije Universiteit. Met Rik Peels schreef hij in 2013 “God bewijzen: Argumenten voor en tegen geloven” over geloof in God als "een normale en redelijke optie voor normale en redelijke mensen". Voor dit boek ontvingen Peels en hij de Theologie Publicatieprijs 2014. In 2018 werd Stefan Paas, tijdens de Nacht van de Theologie, uitgeroepen tot Theoloog des vaderlands. Stefan Paas is de vaste gast in de succesvolle NPO/EO podcastserie “De ongelooflijke Podcast”.


Met Stefan hebben we het over de zingeving van het leven en de rol van het geloof daarin. Hij legt uit dat geloof met name een kwestie van vertrouwen is. Stefan vertelt openhartig wat het geloof voor hem betekent en hoe geloof in relatie staat tot geluk. We praten over de huidige samenleving en hoe lastig het kan zijn om in onze rijke maatschappij gelukkig te worden. Met Stefan spreken we ook over de ontkerkelijking en de individualisering. Hij deelt wat het met je doet als je samen met anderen dezelfde passie deelt. Stefan vertelt bovendien waar hij, naast het geloof, nog meer gelukkig van wordt en dat je als kind niet allemaal dezelfde start maakt in het leven.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, Instagram en Twitter. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness