#26 - Maarten van Rossem & Jan Terlouw (2)

Gepubliceerd op 21 november 2021 om 10:00

In de 26ste aflevering van de Podcast of HOPE hebben we twee mastodonten te gast. Maarten van Rossem is niet alleen Nederlands bekendste historicus en Amerikadeskundige, hij is ook een veelgevraagd commentator op radio en televisie. Regelmatig is Maarten van Rossem te zien in programma’s als Jinek, Op1 en de slimste Mens. Hij heeft zelfs een eigen tijdschrift, genaamd Maarten!

Kernfysicus, politicus en schrijver Jan Terlouw wordt bekend door zijn optreden binnen de politieke partij D66. Hij was in zijn politieke carrière vicepremier, minister en commissaris van de Koningin in Gelderland. Rond 1970 begint hij met het schrijven van kinderboeken, waaronder Oorlogswinter en Koning van Katoren, en wint hiermee verschillende prijzen. In 2016 hield Jan Terlouw in De Wereld Draait Door een veelbesproken pleidooi voor meer vertrouwen “het touwtje uit de brievenbus”.

In deze bijzondere aflevering praten we samen over zelfredzaamheid en boeken die ons gelukkig maken. Maarten en Jan benadrukken de noodzaak van een goede democratie en een goede overheid. We hebben het over de invloed en gevolgen van polarisatie in de samenleving en natuurlijk over De Slimste Mens en het voordringen bij vaccinaties. Verder komt de relatie tussen geluk en het klimaat ter sprake. De heren wisselen verder ervaringen uit over hun dienstplicht en trekken de vergelijking met Maatschappelijke Diensttijd. Ook de ontwikkelingen van de medische wetenschap en de levensverwachting van mensen is onderdeel van het gesprek. Het is een prachtig uitzending geworden dat wij, gezien de lengte, in twee afleveringen uitzenden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness