#113 - Bob de Wit

Gepubliceerd op 27 augustus 2023 om 10:00

Professor Bob de Wit is Hoogleraar Strategisch Leiderschap aan Nyenrode Business Universiteit. Bob is spreker en auteur van vele boeken en artikelen, waaronder 'Strategy: An International Perspective' dat wordt gebruikt op universiteiten en business schools in meer dan 70 landen.

Zijn meest recente boek is 'Society 4.0’, hierin deelt Bob zijn visionaire kijk op de toekomst van de samenleving en het bedrijfsleven.

In de podcast deelt Bob zijn levenslange zoektocht naar geluk. Zijn jeugd was een strijd, maar hij besefte dat er meer moest zijn. Zijn eigen weg leidde hem naar een diepere dimensie van geluk, een gevoel dat hij als goddelijk ervaarde. Hij deelt een ontroerend verhaal over zijn grootvader en de enige keer dat hij hem echt gelukkig zag. Bob benadrukt dat ware vervulling in jezelf vinden het hoogste doel is. Hij deelt inzichten van zijn vriend Maarten Oversier, die hem op spiritueel vlak veel heeft geleerd. Geluk en goddelijkheid zijn volgens Bob te ontdekken binnenin en slechte ervaringen kunnen paradoxalerwijs bijdragen aan diepe vreugde. Het lichaam is tijdelijk, maar de reis is eeuwig volgens Bob. Dit inzicht leidt tot loslaten van materiële hechtingen. Geluk in dezé tijd vinden draait om zelfkeuze, ongeacht de mening van anderen. Bob's boek 'Society 4.0' beschrijft een verschuiving naar een nieuwe samenleving. De huidige transitie gaat gepaard met onrust, maar deze visie biedt richting en doel, wat volgens hem geluk bevordert. Bob verkent de opkomst van AI en voorspelt dat het in 2030 menselijke intelligentie zal overstijgen. Desondanks blijft de goddelijke essentie van mens-zijn. Aardse en goddelijke aspecten kunnen volgens Bob hand in hand gaan. Hij bespreekt het concept van kleinere gemeenschappen als alternatief. De podcast eindigt met een verhaal over Bob's meegebrachte voorwerp, een hoed. Dit simpele object symboliseert diepgaande concepten die tijdens het gesprek zijn verkend.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness