#61 - Alexander Rinnooy Kan

Gepubliceerd op 24 juli 2022 om 10:00

Dr. Alexander Rinnooy Kan studeerde wiskunde in Leiden. Hij werd in 1980 hoogleraar aan en in 1986 rector van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In 1991 werd Alexander Rinnooy Kan voorzitter van het VNO (later VNO/NCW). In 1996 werd hij bestuurder van de ING Groep en in 2006 voorzitter van de SER.

In de periode 2007-2009 was Alexander Rinnooy Kan drie jaar lang de meest invloedrijke man van Nederland. Van 2015 tot 2019 zat hij voor de D66-fractie in de eerste kamer.

In de podcast vertelt Alexander Rinnooy Kan dat geluk ontstaat op momenten van contrast ten opzichte van momenten dat het geluk er niet is. Volgens hem wordt het sentiment intenser naarmate je ouder wordt. Ook gevoelens van dankbaarheid nemen volgens hem toe. Volgens Alexander Rinnooy Kan wordt geluk vaak aangereikt door de omgeving, maar zit de inspiratie in jezelf. We hebben het samen over de dubbele betekenis van het woord geluk. Hij legt uit waarom hij drie jaar lang tot meest invloedrijke Nederlander werd gekozen. Alexander Rinnooy Kan vertelt verder over het kenmerk van ervaring en wat je daarmee kan doen. Hij deelt ook een paar mooie persoonlijke ervaringen met ons. Alexander Rinnooy Kan legt verder uit waarom hij zichzelf betitelt als een optimist. Hij geeft ons ook een paar tips om positiever door het leven gaan. Volgens hem staat optimisme in verband met geluk en is het overdragen van kennis een van de mooiste menselijke kwaliteiten.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness