#59 - Jacqueline van Noordenne

Gepubliceerd op 10 juli 2022 om 10:00

In 2013 liep Jacqueline van Noordenne door de bibliotheek in Hoeilaart (BE). Haar oog viel op een boek over geluk van Leo Bormans, genaamd 100% positivo. Ze werd gegrepen door het onderwerp, aangezien optimisme niet bij haar in het bloed zat.

Jacqueline zag in het dagelijks leven makkelijk beren op de weg en toen ze las dat je geluksgevoel voor 40% maakbaar is, was ze “verkocht”. In 2014 presenteerde ze haar eerste workshop “Gelukkiger? Dat kan!” Het was de start van een serie van tientallen handzame en praktische projecten om mensen in haar gemeenschap te inspireren en een beetje gelukkiger te maken. Na vele jaren zoeken naar geluk heeft Jacqueline een behoorlijk goed beeld van wat een mens gelukkig maakt.

In de podcast legt Jacqueline uit hoe en waarom ze na het lezen van het boek van Leo Bormans gelukszoeker is geworden. Jacqueline legt uit dat het goed werkt als je met positieve gedachtes in slaap valt. Als je ‘s-nachts wakker wordt adviseert ze om aan dingen te denken waar je dankbaar voor bent. Ze zegt dat je het gelukkigste wordt als je net buiten je comfortzone treedt. We hebben het over het zetten van kleine stapjes die het beste resultaat bieden als je wilt groeien in je persoonlijke ontwikkeling. Ze vertelt over de vele projecten die ze heeft geïnitieerd om de mensen in haar omgeving gelukkiger te maken. Jacqueline legt uit dat het haar gelukkig maakt als ze mensen met elkaar kan verbinden, maar dat dit niet perse voor ieder mens hetzelfde hoeft te zijn. Na jaren lang actief te zijn geweest als “gelukszoeker” heeft ze haar eigen definitie van geluk gevormd: “enthousiaste tevredenheid”. Samen praten we over het herkennen van geluksmomentjes en dat dit helemaal niets hoeft te kosten. Ze legt een leuk spel uit dat je samen met je gezin kan spelen dat zorgt voor verbinding en waarmee je ook nog eens een goed doel helpt. Jacqueline vertelt verder een mooi verhaal over een gezin dat een kind verloor en hoe zij uiteindelijk toch weer gelukkig konden worden. Ze deelt als laatste met ons een beproeft idee om heel goedkoop op vakantie te gaan en een aantal geheimen voor een gelukkig leven.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness