#58 - Leo Bormans & Qadir Nadery

Gepubliceerd op 3 juli 2022 om 10:00

Leo Bormans is geluksonderzoeker, schrijver en inspirator. Hij is auteur van internationale bestsellers als “The World Book of Happiness”, “The World Book of Hope” en “The World Book of Love”. Hij heeft zijn inzichten vertaald in vele publicaties rond geluk, liefde en hoop, zoals de populaire voorleesboeken 'Geluk voor Kinderen' en Felix zoekt Geluk'.

Ook is Leo gastdocent Happiness research aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij geeft overal ter wereld, als Ambassador of Happiness & Quality of Life, lezingen op grote internationale congressen als ook bij kleine gespecialiseerde workshops. In 2020 verscheen zijn eerste roman, De Knikkers van Qadir, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een Afghaanse vader, genaamd Qadir Nadery, op de vlucht.

Wij hebben het in de podcast met Leo en Qadir over de vlucht van Qadir uit Afghanistan. Leo legt uit dat verdriet en geluk niet haaks op elkaar staan, dat je mindset erg bepalend is voor je geluk en dat er absoluut geen nadelen zijn aan optimisme. Leo en Qadir vertellen verder waarom hun boek “de knikkers van Qadir’ heet. Leo legt uit dat er niet één weg is naar geluk, maar dat iedereen zijn eigen weg daarin moet gaan. Als we gelukkig willen zijn en ook andere gelukkig willen maken, zijn er vele wegen om te bewandelen. Volgens Leo zijn er meer optimisten dan pessimisten op deze wereld zijn, maar dat spijtig genoeg de pessimisten meer lawaai maken. Onderzoek zou aantonen dat je gelukkiger wordt van geven dan van nemen. Leo vertelt verder dat je jonge kinderen kunt leren hoopvoller in het leven te staan en dat ze daar de rest van hun leven profijt van hebben. Uit onderzoek zou blijken dat mensen die zingen, muziek maken en veel in de natuur zijn, over het algemeen gelukkiger. Ook vertelt Leo dat geld ons echt niet gelukkig maakt, maar dat sociaal kapitaal daarentegen wel erg belangrijk is voor ons geluk. Differentiatie in je sociale contacten draagt bovendien extra bij tot geluk. Leo en Qadir leggen uit dat je groot moet durven dromen als je vooruit wilt komen en niet angst, maar hoop je in beweging zet. Volgens Leo is hoop optimisme met opgestroopte mouwen. Als laatste legt Leo nog uit waarom hij een dagboek bijhoudt waarin hij dagelijks 3 positieve dingen schrijft.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness