#57 - Graziella Ricagnoli

Gepubliceerd op 26 juni 2022 om 10:00

Graziella Ricagnoli is Positief psycholoog, ECHA-specialist Hoogbegaafdheid en gastdocent Positieve Psychologie & Hoogbegaafdheid aan de Radboud Universiteit. Graziella helpt hoogbegaafde (jong) volwassenen bij de kunst van het leven.

Voor sommigen betekent dat van een staat van overleven naar voluit leven. Voor anderen betekent het leren omgaan met de hobbels op de weg, zoals faalangst, het gevoel van anders zijn, heftige emoties en/of problemen op het werk. Specifiek voor haar werkwijze is dat zij veelal haar kennis van hoogbegaafdheid combineert met de Positieve Psychologie. Graziella was in Nederland de eerste positief psycholoog voor hoogbegaafden.

Graziella verklaart in de podcast waar de term “Positieve Psychologie” vandaan komt. Ze legt ook uit wat zij onder geluk verstaat. We hebben het samen over hoogbegaafdheid en wat hiermee precies bedoeld wordt. Ze legt uit tegen wat een soort problemen hoogbegaafde mensen aanlopen. Graziella vertelt dat in de media hoogbegaafde kinderen de meeste aandacht krijgen, maar dat je dit het hele leven met je meedraagt en ook senioren bij Graziella in behandeling komen. Ze legt uit hoe haar hoogbegaafde zoon ervoor heeft gezorgd dat ze zich heeft gespecialiseerd in dit vakgebied. Volgens Graziella zou je, in de ideale wereld, eigenlijk geen labels op mensen moet plakken, maar mensen moet accepteren zoals ze zijn. Volgens Graziella moeten we regelmatig ons brein trainen om de dingen te zien die wel goed gaan. Ze legt uit hoe je stap voor stap je passie kunt vinden. We praten bovendien samen over de uitdagingen om Nederland en de wereld een beetje gelukkiger te maken. Ze is van mening dat het belangrijk is dat we in het leven onze successen vieren. Volgens Graziella wordt je gelukkiger als je oog hebt voor de kleine dingen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness