#56 - Dokter Tamara

Gepubliceerd op 19 juni 2022 om 10:00

Tamara de Weijer is huisarts. Tijdens haar carrière is ze zich steeds meer gaan verdiepen op de invloed van leefstijl, met name van voeding, op de gezondheid. Deze interesse kwam voort uit haar persoonlijke ervaring, maar ook uit wat ze in mijn praktijk terugzag. Volgens Tamara is er namelijk sprake van een enorme toename van leefstijl gerelateerde aandoeningen in onze samenleving.

Volgens haar speelt voeding hierbij een sleutelrol en zijn we eigenlijk op grote schaal verkeerde brandstof voor ons lichaam gaan tanken. Daar worden we volgens Tamara minder energiek, minder blij en minder gezond –of zelfs ziek– van. Tamara heeft inmiddels diverse boeken over voeding en leefstijl geschreven. Bovendien heeft ze een online leefstijlprogramma, dat door zorgverzekeraars wordt vergoed, en is ze hoofd FoodFirst Leefstijlcoach bij Albert Heijn. Tamara de Weijer staat inmiddels bekend als Dokter Tamara.

In de podcast praten we met Tamara over onze interne criticus die ons vaak onzeker en negatief maakt. Volgens haar is het leven te kort om geen leuke dingen te doen. We hebben het over de soorten angsten die we hebben die ons het leven soms erg lastig kunnen maken. Tamara komt in haar praktijk veel mensen tegen die zichzelf niet okay vinden en met een negatief zelfbeeld zitten. Zelf zou ze het liefst, net als de oude Chinese dorpsdokters, meer aan preventie willen doen. We hebben het samen over factoren als slapen, staan, zingeving, beweging, verbinding, ontspanning en voeding en de gevolgen hiervan op je gezondheid en geluksgevoel. Volgens Tamara begint geluk door wat liever voor onszelf te zijn. De druk die we van buitenaf ervaren zit volgens haar eigenlijk alleen in ons hoofd. Tamara legt uit dat iedereen constant valt in het leven, maar dat dit ons juist veerkrachtig maakt. Ze vertelt openhartig dat ze vroeger ook niet zo positief in het leven stond en dat ze zelfs Dramara werd genoemd. Ze legt uit dat je constant moet beseffen dat alles weer voorbij gaat: alle positieve maar ook alle negatieve dingen en dat het is vaak makkelijker is om de verantwoordelijkheid voor dingen bij een ander neer te leggen. Tamara deelt met ons dat in haar opleiding tot huisarts maar weinig aandacht was voor voeding en leefstijl, terwijl in de praktijk veel ziektes soms tot wel 90% leefstijl gerelateerd zijn. Ze zegt dat er te snel naar medicijnen wordt gegrepen omdat huisartsen vaak te weinig bagage hebben vanuit de opleiding, om hier in de praktijk mee om te gaan. Volgens Tamara past ons brein en lijf niet meer in de tijd waarin we nu leven. We hebben te veel prikkels en ons brein kan geen verschil maken tussen wel en wat niet belangrijk is. Ons lijf is volgens haar gemaakt om energie te sparen, dus dat vraagt constant om gemak en genot. Dit alles maakt dat meer dan de helft van Nederland lijdt aan overgewicht. Volgens Tamara zou er op school ook meer aandacht moeten komen voor het thema geluk, welzijn en leefstijl, omdat we daar ons hele leven profijt van hebben.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness