#55 - Janneke van der Meulen

Gepubliceerd op 12 juni 2022 om 10:00

Janneke van der Meulen heeft een sportief en bewust bestaan. Als roeister heeft ze al veel nationale en internationale successen op haar naam staan. Zo won ze in 2018 het wereldkampioenschap Kustroeien.

Ook krachttrainen, mountainbiken, hardlopen, strand-, racefietsen en pilates staan op haar sportieve weekmenu. Janneke eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. In haar boeken legt ze, aan de hand van wetenschappelijke onderbouwingen, uit hoe plantaardige en biologische voeding jou beter kan laten presteren en bovendien het allerbeste is voor je medemens, de dieren en de natuur.

In de podcast vertelt Janneke dat je geluk niet buiten, maar alleen in jezelf kunt vinden. Volgens haar is het najagen van geluk het recept om juist ongelukkig te worden. Volgens Janneke moeten we doen waarvoor we hier op aarde zijn. Als we gelukkig willen worden moeten we snappen wat voor een diersoort wij zijn en hoe we anatomisch in elkaar zitten. Ze legt uit wat het optimale dieet is voor een lang en gelukkig leven. Hiermee kan je zo gelukkig worden, dat het over de randen klotst en je nog voldoende overhebt om weg te geven. Janneke vertelt waarom mensen evolutionair gezien fructivoren zijn en waarom fruit onze voornaamste voedingsbron zou moeten zijn. Volgens Janneke zijn wij gemaakt om fruit te eten en brachten de jagers/verzamelaars daar verandering in. Ze legt ook uit hoe we met de juiste voeding veel ouder kunnen worden. In de podcast praten we met Janneke ook over Eckhart Tolle en over hoe hij haar heeft geïnspireerd en ervoor heeft gezorgd dat ze haar gedachten stop kan zetten. Hij heeft haar ook uitgelegd wat je ego precies is. Volgens Janneke is het lastig om duurzaam gelukkig te worden is je je identiteit koppelt aan wat je doet en niet aan wie je bent. Karel en de uil, die we hebben leren kennen in de podcast met Mirjam Spitholt, komen ook weer voorbij om uitleg te geven over hoe je het beste met je ego kan omgaan. We hebben het verder samen nog over crisissen en over hoe deze vaak achteraf blijken van nut te zijn geweest.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness