#54 - Freek de Jonge

Gepubliceerd op 5 juni 2022 om 10:00

Freek de Jonge is cabaretier. Hij werd geboren in 1944 en groeide op in Friesland. In 1965 vertrekt hij naar Amsterdam voor zijn studie Culturele Antropologie, maar van studeren komt niet veel. Freek besteedde zijn tijd veel liever aan optreden. In zijn studententijd vormt Freek samen met Bram Vermeulen het duo Cabariolet.

In 1969 gaat hun avondvullende programma in première: Dutch Music & Comedy Show, Neerlands Hoop in Bange Dagen. Hiermee geven ze het Nederlandse cabaret een geheel nieuwe impuls. In 1980 gaat Freek de Jonge voor het eerst solo met de voorstelling De Komiek. Hiermee zet hij de rode draad in zijn voorstellingen op de kaart, wat wederom voor een nieuwe impuls zorgt in de cabaretwereld. In 1999 gaat hij een nieuwe uitdaging aan door in één jaar tijd tien voorstellingen te maken onder de verzamelnaam De Grens. Hierin laat hij alle vormen van cabaret de revue passeren. De jaren die volgen blijft hij zich constant vernieuwen als creatieve duizendpoot. Inmiddels heeft hij tientallen voorstellingen op zijn naam staan. Ook heeft Freek met zijn nummers verschillende hitnoteringen in de Top 40 gehad, meerdere boeken/romans op zijn naam staan en in films als De Illusionist en De Komediant gespeeld.


In de podcast legt Freek uit dat geluk moeilijk definieerbaar is en dat je het daarom niet zou moeten nastreven. Hij legt aan de hand van een prachtig verhaal uit waar zijn quote “niemand is gelukkig, wees niemand” vandaan komt. Freek vertelt dat religie de eerste belangrijke aanzet is geweest om het geweld in de mens te beteugelen. Volgens Freek is, door het grote aantal mensen op de wereld, de overheid te machtig geworden. Hij legt uit waarom humor voor hem de rode draad in zijn leven is en hoe je humor ook kunt gebruiken om Maatschappelijke kwesties aan de kaart te stellen. Volgens Freek zouden we ons de vraag moeten stellen of we de huidige wetenschappelijke en technische ontwikkeling die we doormaken wel moeten willen. Volgens hem is het jammer dat ouderen en jongeren elkaar niet altijd meer begrijpen en vaak een hele andere taal spreken. Freek vindt dat kunst en literatuur je kan helpen om de mens en jezelf beter te leren kennen. Hij vertelt ook over het lot dat er voor heeft gezorgd dat hij zijn kind en kleinkind heeft verloren, maar dat het lot ons ook veerkrachtig maakt.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness