#53 - Mirjam Spitholt

Gepubliceerd op 29 mei 2022 om 10:00

Mirjam Spitholt is docent gelukskunde op Saxion Hogeschool. Ze heeft dat vak zelf ontwikkeld en geeft het aan zowel leerlingen als docenten. Daarnaast verzorgt Mirjam presentaties en trainingen voor het bedrijfsleven in binnen- en buitenland en praat ze zeer bewogen over het thema geluk. In 2018 schreef Mirjam het boek: “Wil je gelijk of wil je geluk?”.


In de podcast vertelt Mirjam dat ze, ondanks dat ze gelukskunde doceert, echt niet 24/7 gelukkig is. Volgens Mirjam is liefde onze default setting, maar zorgt ons bewustzijn ervoor dat we niet constant connected zijn. Ze legt uit dat we niet onze gedachten en ons lijf zijn, maar dat het ego ons dat wel vaak doet geloven. Volgens Mirjam hebben wij dagelijks 70% negatieve gedachten. Deze gedachten worden gevoed door angst dat eigenlijk op zoek is naar liefde. Ze legt aan de hand van de mopperende muppet Karel en de uil uit, hoe er een “spel” met je emoties, bewustzijn en denken wordt gespeeld. Mirjam vertelt dat wij een plan met het leven hebben, maar het leven ook met ons. Ze legt uit dat je zelf bepaalt door welke bril je kijkt als je de zin “Happinessisnowhere” leest. Ze licht toe dat je in de opleiding gelukskunde met name jezelf beter leert kennen en daardoor beter met angsten en uitdagingen kunt omgaan. Mirjam verklaart ook waar de titel van haar boekje “wil je gelijk of geluk” vandaan komt en bovendien legt ze uit hoe je dingen over jezelf kunt gaan geloven die helemaal niet waar zijn. Ze vertelt ook op welke wijze de cursus in wonderen haar beïnvloed heeft. Als laatste zet Mirjam uiteen hoe ze tegen de dood aankijkt en adviseert iedereen meer het nu uit te nodigen in je leven.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness