#52 - Herman Pleij

Gepubliceerd op 22 mei 2022 om 10:00

Herman Pleij is emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. Hij is bij het grote publiek bekend van zijn optredens in DWDD. Herman werd in 1981 hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1992 tot 1994 was hij decaan van de Faculteit der Letteren.

Op 29 februari 2008 ging hij met emeritaat en werd hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Herman Pleij is schrijver van tientallen werken waaronder Dromen van Cocagne en Van karmijn, purper en blauw. Hij is vooral geïnteresseerd in volksliteratuur en –cultuur, toneel, de rederijkers, de betekenis van de vroege drukpers, de ontwikkeling van een burgermoraal en van Nederlandse identiteiten in het algemeen. Hij publiceert veel over cultuurhistorische onderwerpen en is een veelgevraagd gast in praatprogramma’s op tv. Herman bracht dit jaar het boek “Met een scheef oog” uit waarin de negenenzeventigjarige schrijver een persoonlijke terugblik op zijn leven geeft.

In de podcast legt Herman uit dat in de oudheid geluk volgens de kerk niet bestond, maar dat dat slechts was voorbehouden aan hen die naar het paradijs mochten gaan. Het echte leven zou voor en rond de middeleeuwen pas beginnen met de dood, mits je vroom en volgens de kerkelijke regels leefde. Hij vertelt hoe Jacoba van Beieren ging zwemmen en beschreef dat dit haar gelukkig maakte. Dit zou de eerste notering zijn van aards geluk in de vijftiende eeuw. Geluk werd toen nog wel gezien als iets dat het gevolg was van goddelijke genade. Herman legt verder uit wat het gevaar is als de overheid het geluk voor de burger gaat regelen. Herman ageert tegen de geluksindustrie die geluk als een handelswaar verkoopt. Hij ziet dit als een klap in het gezicht van mensen die depressief zijn; alsof je onnozel bent als je niet gelukkig bent. Volgens Herman is geluk iets dat je overkomt, als alles klopt op dat moment en op zijn plaats valt. Hij vertelt in de podcast ook wat hij van een “wethouder van geluk” vindt. Hij legt uit waarom geluk op aarde een steeds belangrijker thema is geworden. Volgens Herman ontbreekt het in de huidige tijd aan ideologie en zingeving en moeten we hier een nieuwe vorm voor vinden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness