#38 - Jaap Bressers & Otwin van Dijk (1)

Gepubliceerd op 13 februari 2022 om 10:00

Jaap Bressers is een inspirerend spreker, auteur en sociaal ondernemer. Hij is schrijver van de boeken “Waar een wiel is, is een weg” en “Pak je carlosmoment”. Jaap is ook de man achter de stichting Carlosmomentjes en het gelijknamige platform en geluksapp.

Op zijn 21ste jaar brak Jaap tijdens een duik in Portugal zijn nekwervel waardoor hij vanaf 2004 door een dwarslaesie aan een rolstoel gebonden is. Otwin van Dijk is oud-tweede kamerlid en burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek. Tot deze gemeente, met circa 40.000 inwoners, behoren onder andere de plaatsen Gendringen, Heelweg, Terborg en Varsseveld. Op zijn 18e jaar brak Otwin tijdens een duik in een bergmeer zijn nekwervel. Als gevolg daarvan zit hij vanaf de zomer van 1993 met een dwarslaesie in een rolstoel.

Jaap en Otwin vertellen openhartig over hun dwarslaesie en over hoe je het leven na zo’n life-changing moment weer oppakt. Ze vertellen over hun ervaringen met rolstoelrugby en waar je als rolstoelgebruiker tegenaan loopt in de Nederlandse infrastructuur en horeca. Jaap vertelt hoe kleine geluksmomentjes hebben geleid tot Carlosmomentjes en hoe je jezelf bewust kunt trainen in het bewust beleven en delen van kleine mooie gebaren. We hebben het samen over het verschil tussen geluk en genot en over waarom iedereen betekenisvol is en dit besef je gelukkig kan maken. Jaap en Otwin leggen uit dat de wijze waarop je de wereld beleeft afhankelijk is van de manier waarop je naar de wereld kijkt. Ze vertellen waarom we van het leven iets bijzonders moeten maken en het niet als vanzelfsprekend moeten beschouwen. Je hoort hoe je jezelf niet moet laten leiden door angst maar door liefde en hoe je je eigen shit tot mest transformeert. Jaap en Otwin leggen bovendien uit dat het maken van fouten en het durven doen belangrijk is voor een gelukkiger leven.

Het was een lange en zeer interessante en waardevolle aflevering, die wij daarom in twee afleveringen uitzenden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcast en Google Podcast of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, Instagram en Twitter. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness