François de Waal is een uitgesproken en veelzijdige denker, bekend als journalist, tv-maker, schrijver én jurist. Hij begon zijn carrière met scherpe columns en televisieformats, maar ontwikkelde zich later tot een introspectieve auteur over zingeving, spiritualiteit en mentale gezondheid.
Met boeken als Vijftig manieren waarop ik mijn leven verpestte en Depressie, de dwangmatige denkziekte deelt hij op indringende en eerlijke wijze zijn persoonlijke zoektocht naar betekenis en herstel.
In de podcast vertelt François de Waal dat hij jarenlang worstelde met depressie en dat zijn zoektocht naar geluk eigenlijk begint bij het bestuderen van pijn. Hij stelt dat geluk zelden voorkomt in de afwezigheid van lijden en dat mensen zich pas met geluk bezighouden wanneer ze ongelukkig zijn. Zelfhulpboeken, filosofie en zelfs religieuze stromingen zoals het stoïcisme en epicurisme draaien volgens hem allemaal om het vermijden of leren dragen van pijn. Hij benadrukt hoe kortstondig geluk is: een mooie auto, een nieuwe partner of een exotische vakantie geven slechts tijdelijk genot, waarna vaak pijn en teleurstelling volgen. Toch is hij niet tegen plezier, zolang we ons bewust zijn van de prijs die we ervoor betalen. Matigheid ziet François als een ondergewaardeerde, maar cruciale deugd. François beschrijft zijn depressie als een allesverslindende toestand van chronische wanhoop. Hij maakt onderscheid tussen twee fasen: eerst is er paniek en smeek je om hulp, daarna volgt volledige apathie. Hij vergelijkt het met een mentale implosie waarbij zelfs basale functies zoals praten of eten wegvallen. Volgens hem is echte depressie nauwelijks uit te leggen aan wie het niet heeft meegemaakt. Pillen boden hem geen verlichting; pas toen François zichzelf dwong om te bewegen, structuur aan te brengen en contact te zoeken, kwam er langzaam verandering. Boeken spelen een cruciale rol in zijn herstel. Met name Op weg naar het einde van Gerard Reve, The Road Less Traveled van M. Scott Peck en De kracht van het nu van Eckhart Tolle noemt hij als levensreddend. Voor hem zijn boeken vrienden, spiegels en soms zelfs reddingsboeien. Het voorwerp dat François gelukkig maakt, is dan ook niet één object, maar een stapel van acht boeken – letterlijk zijn boekenkast – die hem keer op keer weer een reden gaven om door te gaan.

Bekijk hier de aflevering
Beluister hier de aflevering
Algemeen:
In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.
Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site
Tot de volgende keer!
Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness