Robbert Bodegraven is sinds 2021 directeur van het Humanistisch Verbond, waar hij zich inzet voor een menswaardige en rechtvaardige samenleving. Eerder bekleedde hij sleutelposities bij War Child en het Wetenschappelijk Bureau van GroenLinks en richtte hij zich op thema’s als mensenrechten, klimaat en ongelijkheid.
Naast zijn maatschappelijke werk is Robbert ook fotograaf en schrijver; zijn visuele werk en boeken verkennen de zoektocht naar zingeving in een complexe wereld.
In de podcast vertelt Robbert dat we als mens zeker weten dat we geboren worden en weer zullen sterven en dat het in die tussenliggende tijd onze verantwoordelijkheid is om er iets van te maken. Hij benadrukt dat geluk voor hem geen levensdoel is, maar eerder een onderdeel van een breder spectrum aan emoties die het menselijk leven waardevol maken. Verdriet, pijn, euforie en liefde horen daar net zo goed bij. Robbert streeft ernaar deze emoties niet te vermijden, maar juist te doorleven. Volgens hem vraagt een goed leven om betekenis en zingeving, waarbij autonomie cruciaal is. Humanisme daagt mensen uit om zelfstandig te denken, niet klakkeloos aannames te volgen en verantwoordelijkheid te nemen voor eigen keuzes. Daarbij is verbinding met anderen essentieel: een mens leeft niet in isolatie, maar ontwikkelt zingeving in dialoog met de ander. Robbert waarschuwt voor de invloed van geïnstitutionaliseerde machten, zoals religie, overheden, bedrijven en algoritmes, die ons gedrag proberen te sturen. Juist daarom moeten we kritisch blijven nadenken over wat we als goed beschouwen. Humanisme ziet zingeving niet als iets dat wordt beloond in een hiernamaals, maar als een morele plicht in het hier en nu. Robbert benadrukt het belang van openheid en nieuwsgierigheid in gesprekken met mensen met afwijkende standpunten. Ook met wie radicaal anders denkt, moet het gesprek gevoerd worden – tenzij dialoog onmogelijk blijkt. Humanisme is volgens hem geen intellectuele hobby, maar een levenshouding die vraagt om denken én handelen. Het voorwerp dat hem gelukkig maakt is zijn eerste fotocamera, die hem hielp de wereld te ontdekken en in contact te komen met anderen. Fotografie was zijn manier om zichzelf en de wereld beter te leren kennen.

Bekijk hier de aflevering
Beluister hier de aflevering
Algemeen:
In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.
Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site
Tot de volgende keer!
Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness