#134 - Guido Weijers

Gepubliceerd op 2 juni 2024 om 10:00

Guido Weijers is een bekende naam in de Nederlandse theaterwereld. Hij verweeft humor met filosofie in een unieke stand-up comedy stijl. Sinds zijn doorbraak in 2000, met de publieksprijs op Cameretten, heeft Guido niet alleen zes reguliere theatervoorstellingen door het land gespeeld, maar ook elf keer de traditionele Oudejaarsconference geproduceerd en uitgevoerd.

Zijn fascinatie voor het concept geluk heeft hem geleid tot het geven van wetenschappelijk onderbouwde theatercolleges, zoals de Masterclass Geluk. Naast zijn theaterwerk investeert Guido veel energie in zijn stichting Loens4Life, waarmee hij aanzienlijke bedragen voor KWF Kankerbestrijding heeft opgehaald.

In de podcast deelt Guido krachtige voorbeelden die de relatieve aard van geluk illustreren, zoals de strijd om overleving op zee of in conflictgebieden, waar zorgen over chakra's of klankschaaltherapie verbleken in het licht van levensbedreigende situaties. Guido probeert gedurende de podcast een universele definitie van geluk te formuleren, waarbij hij erkent dat iedereen geluk anders ervaart. Hij deelt zijn leerervaringen over geluk, inclusief zijn academische studie en reizen naar plaatsen zoals Bhutan, waar het nationale geluk belangrijker is dan het nationale product. Deze gesprekken leiden tot boeiende inzichten over de invloeden op geluk, waarbij Guido kortstondig versus langdurig geluk bespreekt, van het genot van een ijsje tot het diepere gevoel van nut en bijdrage aan de samenleving. De discussie verdiept zich in het vinden van een balans tussen persoonlijke bevrediging en het bijdragen aan het grotere goed, en hoe deze balans verschuift doorheen verschillende levensfasen. Guido merkt op dat jongeren misschien meer gefocust zijn op onmiddellijke bevrediging, terwijl ouderen meer waarde kunnen hechten aan zingeving. Guido deelt verder zijn visie op hoe verschillende culturen geluk benaderen en hoe westerse maatschappijen kunnen leren van de benaderingen in plaatsen zoals Bhutan. Hij pleit voor een bewuste benadering van geluk, die verder kijkt dan persoonlijk voordeel en zich richt op het algemene welzijn. De podcast eindigt met een reflectie op de complexiteit van geluk en hoe dit concept continu evolueert met persoonlijke ervaringen en maatschappelijke veranderingen. Guido's verhaal onderstreept de noodzaak om open te staan voor verschillende definities van geluk en om actief te zoeken naar een balans die zowel het individu als de gemeenschap ten goede komt.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness