#133 - Roek Lips

Gepubliceerd op 19 mei 2024 om 10:00

Roek Lips staat bekend om zijn werk als journalist, schrijver en voormalig netcoördinator bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Met een achtergrond in de media en leiderschap, richt hij zich tegenwoordig op het inspireren van individuen en organisaties. 

Dit doet hij door het geven van lezingen en masterclasses over thema's zoals transitie, innovatie en persoonlijk leiderschap. Als medeoprichter van De Ontwikkelgroep helpt hij bij de ontwikkeling van creatieve concepten en het begeleiden van strategische veranderingen.

In de podcast vertelt Roek dat hij geluk niet beschouwt als iets waar je actief naar zoekt; in plaats daarvan ziet hij het als een gevolg van verschillende aspecten van het leven. Deze benadering van geluk, die minder gericht is op het najagen ervan, vormt de rode draad door het gesprek. Roek deelt een inzichtelijke anekdote over een dirigent die de ultieme muzikale ervaring beschrijft als een moment waarop alleen de muziek bestaat, vrij van publiek, zaal, partituur, en ego. Dit moment van pure aanwezigheid en eenheid illustreert voor Roek het ware gevoel van geluk. Naarmate het gesprek zich verdiept, verschuift de focus naar de kracht van stilte en de betekenis van existentiële vragen. Roek spreekt over zijn ervaringen met bijna-doodervaringen en hoe deze hem een ongeëvenaarde gelukzaligheid hebben laten ervaren, iets wat hij op aarde blijft zoeken. Deze ervaringen brengen hem dichter bij een begrip van geluk dat verder gaat dan het alledaagse, naar een plek waar tijd en ego ophouden te bestaan. Interessant is Roeks observatie over de huidige samenleving, waarin hij stelt dat mensen tegenwoordig minder geneigd zijn om zich te vervelen, een staat die hij essentieel acht voor het ervaren van echte momenten van geluk. Het gesprek wordt even persoonlijk wanneer hij reflecteert op het overlijden van zijn zoon en hoe zijn eigen bijna-doodervaring hem een vorm van troost heeft geboden. Dit moment van diepe persoonlijke onthulling voegt een laag van kwetsbaarheid toe aan het gesprek. De podcast sluit af met een filosofische overdenking over het verlies van grote verhalen in onze samenleving en hoe dit individuen heeft teruggeworpen op zichzelf. Roek betoogt dat dit zowel uitdagingen als mogelijkheden biedt om nieuwe zingeving te vinden in een wereld die rijk is aan diverse perspectieven.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness