#130 - Sander de Kramer

Gepubliceerd op 7 april 2024 om 10:00

Sander de Kramer is een bekende journalist, hartstochtelijke humanist en innovatieve maatschappelijke werker. Als bondscoach leidde hij het Nederlands daklozenteam naar brons op het WK Daklozenvoetbal. Zijn diepe connectie met Sierra Leone, waar hij kinderen uit diamantmijnen redde en scholen oprichtte, leverde hem de eervolle titel van Chief op.

Zijn meest recente initiatief, het verzamelen van kachels voor Oekraïne, benadrukt zijn onwrikbare toewijding aan humanitaire hulp.

In de podcast begint Sander met het delen van zijn aangrijpende ervaringen in Sierra Leone, waar hij kinderen in diamantmijnen zag werken. Deze kinderen, veelal weeskinderen, groeven diamanten op – symbolen van geluk in de westerse wereld, maar een bron van ellende voor deze kinderen. Dit contrast maakte een diepe indruk op Sander, en hij besloot zich in te zetten om hun situatie te verbeteren. De focus van het gesprek verschuift vervolgens naar Sanders definitie van geluk. Voor hem is geluk onder meer het gevoel van tevredenheid, het kunnen doen wat men graag doet, en het hebben van minimale zorgen. Maar cruciaal is ook het helpen van anderen. Hij vertelt over zijn vroege ervaringen met activisme en hoe hij al vanaf jonge leeftijd betrokken was bij maatschappelijke kwesties. Een belangrijk deel van het gesprek gaat over Sanders ervaringen met daklozen. Hij vertelt hoe hij zelf een maand als dakloze heeft geleefd om hun verhalen beter te begrijpen. Dit leidde ertoe dat hij zich actief ging inzetten voor daklozen, onder andere als hoofdredacteur van de Daklozenkrant en door het organiseren van evenementen zoals het WK Daklozenvoetbal. Sander deelt verder hoe sport – vooral voetbal – een verbindende rol speelt in zijn werk. Hij praat over het oprichten van voetbalteams voor daklozen en gehandicapten, en hoe dit hen helpt om zich weer deel van de samenleving te voelen. Het gesprek raakt ook aan de psychologische impact van het werken in oorlogsgebieden en met mensen in nood. Sander spreekt openhartig over zijn ervaringen met posttraumatische stress en hoe hij hiermee omgaat. Hij benadrukt het belang van het vinden van balans en het hebben van momenten van geluk, ondanks de heftige situaties waar hij getuige van is geweest. Tenslotte deelt hij zijn ervaringen met het helpen van mensen in Oekraïne tijdens de recente crisis daar. Zijn verhaal over het leveren van kachels aan mensen in door oorlog getroffen gebieden illustreert zijn toewijding aan humanitaire hulp en zijn onophoudelijke inzet om wereldwijd een positieve impact te maken.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness