#129 - Dirk de Wachter

Gepubliceerd op 24 maart 2024 om 10:00

Dirk de Wachter is een vooraanstaand psychiater, auteur en hoogleraar aan de KU Leuven. Hij heeft een rijke carrière in de psychiatrie, met een speciale focus op het concept van geluk in de hedendaagse westerse samenleving. De Wachter staat bekend om zijn diepgaande analyses en kritische blik op de maatschappij.

In zijn baanbrekende boek "Borderline Times" uit 2012, dat uitgroeide tot een groot succes, onderzoekt hij de borderline-kenmerken van de westerse samenleving. Naast zijn academische werkzaamheden en publicaties, is De Wachter een actieve stem in de media en een inspirerend spreker die regelmatig te zien is in televisieprogramma's en openbare debatten.

In de podcast biedt De Wachter ons inzicht in de essentie van het bestaan en het zoeken naar geluk, een onderwerp dat centraal staat in zijn werk. De Wachter benadrukt hoe het vinden van betekenis, vooral door het zorgen voor anderen, fundamenteel is voor menselijke voldoening en geluk. Een belangrijk thema dat De Wachter aansnijdt, is het belang van verbinding. Hij legt uit hoe eenzaamheid vaak een centrale rol speelt in psychische problemen en dat het vinden van verbondenheid met anderen cruciaal is voor ons welzijn. Dit gaat gepaard met zijn reflecties op de huidige maatschappelijke tendensen naar individualisme en hoe deze onze levensstijl en ons geluk kunnen beïnvloeden. De Wachter pleit voor een meer empathische, verbonden samenleving, waarin we zorg en aandacht hebben voor elkaar. Verder bespreekt De Wachter de rol van medicatie in de geestelijke gezondheidszorg en het soms te veelvuldig gebruik ervan. Hij pleit voor een evenwichtige benadering, waarbij de noodzaak van medicatie erkend wordt, maar ook de waarde van therapie en het creëren van betekenisvolle relaties wordt benadrukt. De Wachter deelt ook persoonlijke anekdotes en observaties, die zijn visie op het leven en de psychiatrie hebben gevormd. Deze persoonlijke ervaringen, gecombineerd met de verhalen van zijn patiënten, bieden een diep inzicht in de complexiteit van de menselijke natuur. Afsluitend, ondanks de uitdagingen die hij ziet in zowel individuen als de samenleving, blijft De Wachter hoopvol en positief over de toekomst. Hij gelooft dat door bewustzijn en betrokkenheid te vergroten, we in staat zijn om positieve veranderingen te bewerkstelligen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness