#121 - Fons Burger

Gepubliceerd op 17 december 2023 om 10:00

Fons Burger is journalist, schrijver en activistisch ondernemer. Hij maakte naam in de journalistiek met scherpe onderzoeksverhalen en was onder andere hoofdredacteur van de Nieuwe Revu. In Rotterdam zette hij zich in voor de culturele sector, onder meer met het oprichten van het muziekcafé Rotown en uitgaanscentrum Nighttown.

Als schrijver heeft hij verschillende genres verkend, van romans tot kookboeken. Als activistisch ondernemer zet hij zich in voor duurzame en sociale projecten, zowel lokaal als internationaal.

In onze podcast vertelt Fons, die zich niet actief met het nastreven van persoonlijk geluk bezighoudt, wel bewust is betrokken bij wereldproblemen en hun invloed op het geluk van anderen. Hij deelt inzichten uit zijn nieuwe boek ‘De Winterslaper’ dat zich 100 jaar in de toekomst afspeelt en een utopisch wereldbeeld schetst. Fons ziet materialisme als een groot probleem van onze tijd en benadrukt dat ware geluk in de kleinere dingen des levens ligt, zoals familie, vrienden en natuur. Hij spreekt ook over de huidige wereldsituatie, waarbij hij benadrukt dat we nog steeds de mogelijkheid hebben om invloed uit te oefenen, mits we actie ondernemen. Zijn boek, De Winterslaper’, beschrijft fictieve oplossingen voor wereldproblemen zoals klimaatverandering, overbevolking, vergrijzing, veeteelt, en het financieel systeem. Deze "manifest"-oplossingen, hoewel fictief, zijn volgens hem realistisch. Fons toont zich hoopvol maar ziet tegelijkertijd uitdagingen zoals de invloed van sociale media, die volgens hem een vertragende factor zijn in noodzakelijke systeemveranderingen. Verder besprak Fons zijn boek "Lang & Gelukkig", gebaseerd op zijn ervaringen in de vijf 'Blue Zones' - gebieden waar mensen langer leven dan elders. Hij biedt 25 tips voor een gezonder en langer leven, waarvan hij er enkele zelf toepast. Tot slot deelde Fons een bijzonder verhaal over een mes dat hij had meegenomen, wat een speciale betekenis voor hem heeft. Dit verhaal benadrukt nogmaals zijn unieke kijk op het leven en de wereld om ons heen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness