#120- Thijs Plokker

Gepubliceerd op 3 december 2023 om 10:00

Thijs Plokker is een ervaren cardioloog in het Groene Hart Ziekenhuis, bestuurder bij het Medisch Specialistisch Bedrijf Gouda en bestuurslid bij de Vereniging leven met dood. Hij is bovendien een inspirerende auteur. In zijn boek ‘De Ervaring Maker’ onderzoekt hij het concept van het actief creëren van persoonlijke ervaringen. 

Hij moedigt lezers aan hun leven te zien als een film, waarin zij zowel de regisseur als de hoofdpersoon zijn. 

In de podcast benadrukt Thijs dat geluk een persoonlijke ervaring is, hoewel externe omstandigheden zoals die in Oekraïne of in arme landen invloed kunnen hebben. In Nederland hebben mensen het voorrecht zich op geluk te kunnen richten, vrij van extreme materiële zorgen, die vaak als afleidend van geluk worden beschouwd. Thijs bespreekt het belang van 'in het nu zijn' voor geluksmomenten. Hij ziet geluk als een reeks positieve ervaringen en benadrukt het belang van het onderscheid tussen echte ervaringen en afleidingen. Hij gelooft dat men negatieve ervaringen, zoals zijn eigen ziekte, kan omvormen tot positieve door de manier waarop men ze benadert. Dit inzicht deelt hij ook met zijn patiënten, die vaak terugkijken op levensveranderende momenten met dankbaarheid en een nieuwe waardering voor niet-materiële zaken. Thijs heeft een boek geschreven, "De Ervaring Maker", waarin hij het leven beschrijft als een film waarvan je zelf de regisseur bent. Hij pleit voor meer bewustzijn over wat ons echt gelukkig maakt, wat kan betekenen dat men minder waarde hecht aan een intensieve carrière. Verder deelt hij zijn ervaring met het nemen van ijsbaden, en bespreekt hij de fysiologische en psychologische voordelen ervan. Ten slotte bespreekt Thijs de dood en hoe deze het leven en geluk beïnvloedt. Hij heeft ervaren dat mensen vaak gelukkig sterven, wat hij als iets moois beschouwt. Hij reflecteert op wat mensen als het belangrijkste beschouwen vlak voor hun overlijden, wat vaak verband houdt met persoonlijke relaties en ervaringen, in plaats van materiële bezittingen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness