#119 - Asha Lalai

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 10:00

Asha Lalai belichaamt, zoals haar naam al aangeeft, hoop. Als toegewijde pleitbezorger voor geluk en welzijn is Asha een voorvechter van positieve maatschappelijke veranderingen. Zij ziet geluk als een persoonlijk startpunt voor een betere wereld.

Met haar uitgebreide achtergrond, bij onder andere BrightVibes, WoHaSu en Action for Happiness Nederland, streeft Asha ernaar om als geluksambassadeur het goede in de wereld te versterken en het bewustzijn van geluk als levenskeuze te vergroten. Ze werkt ook als coach voor bewuste ondernemers en leiders, waarbij ze haar aanpak baseert op oude principes. Haar reis als humanitaire ondernemer weerspiegelt haar toewijding om menselijk lijden te beëindigen en vrede, vreugde, liefde en hoop te bevorderen.

In de podcast onthult Asha haar unieke visie op geluk. Ze beschrijft haar obsessie voor geluk en haar missie om anderen te helpen dit te bereiken. Asha benadrukt dat er geen universele definitie van geluk is, waardoor ze het vanuit meerdere perspectieven benadert. Voor haar ligt geluk in de ervaring zelf. Asha maakt onderscheid tussen 'geluk zijn' en 'gelukkig zijn'. Ze beschouwt 'geluk zijn' als haar standaardinstelling, wat haar veel rust geeft. Dit perspectief stelt dat men zichzelf kan zien als intrinsiek gelukkig, zelfs tijdens ongelukkige momenten. Ze adviseert om ongeluk aan te pakken in plaats van krampachtig gelukkig te proberen te worden, waarbij ze geluk definieert als de afwezigheid van ongeluk. De discussie gaat verder over hoe je met ongeluk om kunt gaan. Asha erkent dat het realiseren dat men 'puur geluk' is, vooral tijdens depressie, een uitdaging kan zijn. Ze gebruikt haar eigen ervaring met depressie als een ankerpunt om dit te illustreren. Volgens haar zijn plezier en blijdschap slechts 'toppings' op geluk, maar niet het geluk zelf. Ze benadrukt dat zij als geluksexpert anderen niet gelukkiger kan maken; mensen moeten dit zelf realiseren. Asha ziet zichzelf meer als een inspirator op basis van haar eigen ervaringen. We bespreken ook in hoeverre externe omstandigheden geluk beïnvloeden. Asha gelooft dat omstandigheden weinig impact hebben op iemands geluk als men vrede heeft met zichzelf. Ze legt uit hoe ze de titel "meest depressieve geluksexpert" heeft verkregen, een bewijs van haar persoonlijke reis door zowel diepe dalen als hoge pieken. Asha is van mening dat alles in het leven met een reden gebeurt en dat het leven 'by design' is. Ze trekt een parallel tussen het leven en de baan van de zon, suggererend dat, net zoals de baan van de zon vaststaat, het pad van het leven ook een vooraf bepaalde richting heeft. Deze filosofie onderstreept haar geloof in een hoger doel en orde in onze levens.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness