#118 - Marcel van Silfhout

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 10:00

Marcel van Silfhout is onderzoeksjournalist en auteur, bekend om zijn diepgaande werken over voedselveiligheid en het spoorwegnet. Zijn boek "Uitgebeend" biedt een kritische blik op de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, terwijl "De Ontsporing" het Fyra-spoorwegfiasco onthult.

Zijn bekroonde "Kookkaravaan" belicht de Marokkaanse keuken. Vanaf 2017 wendde hij zich tot duurzame landbouw, teelde historische graansoorten en stichtte Graangeluk.nl, met als doel een betere toekomst voor landbouw en biodiversiteit.

In deze aflevering van de podcast vertelt Marcel over hoe de natuur hem en anderen gelukkig maakt. Marcel deelt een persoonlijke anekdote over hoe een wandeling met een sjamaan hem inspireerde om zijn project "graangeluk" te noemen. Hij vertelt dat mensen zich gelukkig voelen als ze in de zomer langs de akkers lopen. Hij legt uit hoe hij, door het herstellen van oude granen en zaden, een belangrijke bijdrage levert aan de biodiversiteit en tegelijkertijd een heerlijk biertje produceert. Marcel reflecteert op hoe de tegenslagen en ongeluk in zijn leven juist hebben bijgedragen aan zijn geluk en wijsheid. Hij vertelt enthousiast over zijn graandeelhouders die jaarlijks een graanpakket ontvangen en de vreugde die hij ziet bij kinderen wanneer hij ze in contact brengt met de natuur en ze zelfgebakken brood laat proeven tijdens bezoeken aan zijn akkers. De kern van "graangeluk" is volgens Marcel de bodemkwaliteit, die in Nederland vaak te wensen overlaat. Hij legt uit hoe zijn landbouwmethoden, die gebaseerd zijn op biodiversiteit,  binnen enkele jaren de bodem op een natuurlijke manier weer gezond kunnen maken. Zijn passie voor oergranen wordt onderstreept door een prijs die hij gewonnen heeft voor het lekkerste speciaalbier ter wereld. Marcel benadrukt het belang van schapen, insecten en vogels voor gezonde akkers en deelt zijn missie om een derde van de landbouwgrond om te zetten in agrarische grond. Het gesprek raakt ook aan voedselprijzen, waarbij Marcel uitlegt waarom zijn producten niet kunnen concurreren met supermarktprijzen en bespreekt mogelijke oplossingen. Tot slot vertelt Marcel hoe hij Nederlandse boeren benadert om een deel van hun akkers om te bouwen en deelt hij hoe in het openluchtmuseum het broodbakproces te zien is op de oeroude manier, gebruikmakend van zijn producten. Het gesprek met Marcel biedt een mooi inzicht in de visie van een man die gepassioneerd is over landbouw, duurzaamheid, en het verspreiden van geluk door middel van natuurlijke producten.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness