#117 - Sheila Neijman

Gepubliceerd op 22 oktober 2023 om 10:00

Sheila Neijman is een pionier in het veld van positieve psychologie. Ze gelooft hartstochtelijk in het investeren in menselijk geluk en ziet het als een levensstijl. Opgegroeid in een disfunctioneel gezin, vond ze haar roeping in zelfontwikkeling en heeft sindsdien talloze technieken bestudeerd, variërend van NLP tot meditatie.

Als oprichtster van 'Heart4Happiness', heeft Sheila niet alleen bijgedragen aan het basisonderwijs met haar methode 'gelukt!', maar ook honderden gelukscoaches opgeleid. Met een visie gericht op duurzame verbindingen en zelfcreatie, blijft ze mensen inspireren en begeleiden naar een gelukkiger leven.

In deze aflevering van de Podcast of HOPE verdiepen we ons in het concept van geluk, onder begeleiding van Sheila Nijman. Sheila, die door haar opleiding en werk diep in dit onderwerp is gedoken, stelt dat geluk het einddoel is voor iedereen die leeft. Fascinerend genoeg is volgens haar geluk onze natuurlijke staat. Maar, zoals een bloem die worstelt om te bloeien tussen onkruid, ondervinden we gedurende ons leven allerlei 'gelukssaboteurs' die ons van dit gevoel weghouden. Een instrument dat Sheila vaak in haar werk gebruikt, is de gelukheidsschaal van David Hawkins. Deze schaal legt uit wat verschillende bewustzijnsschalen kunnen betekenen voor ons gevoel van geluk. Bovendien toont Sheila aan hoe actuele gebeurtenissen, zoals de verkiezingen en de oorlog in Oekraïne, invloed kunnen hebben op het collectieve bewustzijnsniveau van mensen. Een veranderd bewustzijnsniveau kan een diepe invloed hebben op ons geluksgevoel, waarbij het hoogste niveau dat van 'verlichting' is. Sheila is hoopvol. Ze droomt ervan om in haar leven zoveel mogelijk mensen te helpen hun bewustzijnsniveau te verhogen. Ze gelooft dat de eerste zeven jaar van iemands leven cruciaal zijn in het bepalen van hun latere geluksniveau. Hierbij is veiligheid een kerncomponent. Helaas voelen velen zich onveilig, zowel in werkomgevingen als op scholen en zelfs in de gezondheidszorg. Deze gevoelens van onveiligheid, gecombineerd met angst, kunnen mensen verankeren in lagere bewustzijnsniveaus. Toch is er hoop. Sheila heeft in het verleden gelukslessen gegeven aan jonge basisschoolleerlingen. Door gebruik te maken van positieve psychologie interventies gelooft ze dat er een enorme positieve verandering mogelijk is. Interventies zoals vergeving, dankbaarheid en compassie hebben haar persoonlijk geholpen om gelukkiger te worden. Ter afsluiting van ons gesprek benadrukte Sheila het belang van het staan in je eigen kracht en wat dit werkelijk betekent. Ze deelde een prachtige gedachte: het belang van het nemen van momenten om stil te staan, naar binnen te kijken en te reflecteren. Een waardevol advies voor ons allemaal in deze hectische tijden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness