#115 - Inge van de Vorst

Gepubliceerd op 24 september 2023 om 10:00

Inge van de Vorst is het creatieve brein achter 'De Liefdesdokter'. Wat ooit begon als een speelse inzamelingsactie, is nu een bloeiende sociale onderneming die zich inzet voor het delen van kennis over veilige hechting en verbinding.

Inge heeft een achtergrond in het onderwijs, met ervaring bij Fontys Hogescholen en andere gerenommeerde instellingen. Daarnaast is ze de drijvende kracht achter 'Huis van Liefde', haar eigen praktijk voor relatiecoaching. Inge's passie is het bevorderen van de kwaliteit van relaties en relatievaardigheden.

In de podcast vertelt Inge dat ze in haar leven en carrière veel tijd heeft besteed aan het onderzoeken en begrijpen van de aard van geluk. Terwijl ze eerst het brede concept van geluk bestudeerde, focust ze zich nu met name op wat volgens velen de belangrijkste pijler van geluk is: verbindingen. Ze legt gedetailleerd uit hoe haar interesse in dit thema ontstaan is en onderscheidt de diverse soorten verbindingen die er zijn. Ons gesprek duikt diep in het onderwerp relaties. We verkennen hoe iemand zich verhoudt tot anderen binnen verschillende contexten en wat de rol van het individu in deze relaties is. Inge belicht op een inzichtelijke manier hoe onze ervaringen en trauma's uit het verleden, hoe klein of groot ook, een doorslaggevende rol kunnen spelen in onze huidige relaties. Dit leidt tot een boeiende discussie over hoe we, vaak onbewust, bepaalde patronen en gedragingen doorgeven aan onze kinderen, familie en anderen in onze nabijheid. Ze benadrukt hoe cruciaal het is om hiervan bewust te worden en, waar nodig, interventies toe te passen. Inge introduceert vervolgens het boeiende concept van systemisch werken. Oftewel, het gebruik van opstellingen als methode om je positie en rol binnen familie- en organisatiesystemen te begrijpen. Deze techniek kan niet alleen inzichten bieden in persoonlijke dynamieken, maar ook praktische tools aanreiken om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen of te herstellen. We verwijzen naar het inspirerende werk van Viktor Frankl en zijn diepzinnige boek "Search for a Meaning". Hierin beschrijft hij op aangrijpende wijze hoe hij de gruwelen van Auschwitz kon overleven door zijn mindset en perspectief radicaal te veranderen. Inge deelt vervolgens het ontroerende verhaal achter haar initiatief 'De Liefdesdokter'. Ze gaat in op haar persoonlijke worstelingen en hoe ze vroeger moeite had met haar zelfbeeld en voortdurend het verlangen had om anderen te behagen. Dankzij bijscholing en persoonlijke groei begon ze een bloeiende praktijk in relatiecoaching. Haar betrokkenheid bij het Glazen Huis-initiatief was de geboorte van 'De Liefdesdokter'. Wat begon als een initiatief om geld in te zamelen voor het Rode Kruis, heeft ze met passie en vastberadenheid uitgebouwd tot een gerenommeerde onderneming. Inge beschrijft uitvoerig welke vragen mensen meestal aan 'De Liefdesdokter' voorleggen, en hoe dit verschilt van de vraagstukken die aan een traditionele relatiecoach worden gesteld. Een uniek aspect van 'De Liefdesdokter' is het "recept" dat cliënten na een consult ontvangen, een persoonlijke opdracht die ze helpt in hun groeiproces. We sluiten ons gesprek af door de innige en complexe relatie tussen liefde en geluk te verkennen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast of HOPE komen interessante gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Om de week op zondag om 10:00 uur komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of HOPE, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness