#112 - Anne de Jong

Gepubliceerd op 20 augustus 2023 om 10:00

Anne de Jong is psycholoog, coach, relatietherapeut, trainer en opleider. Ze is oprichter en eigenaar van ‘NONONS’ en ‘De Relatiecoach’. In september 2020 is haar vierde boek ‘De geluksroute’ verschenen en in Juni 2023 haar vijfde boek ‘Sorry, schatje’.

Anne richt zich op het verbeteren van relaties in de breedste zin van het woord en is getrouwd met schrijver Raymond van de Klundert (Kluun).

In deze podcast vertelt Anne over haar dagelijkse bezigheid met het thema geluk. Hoewel veel mensen haar praktijk bezoeken om gelukkiger te worden, heeft ze enige terughoudendheid met het woord 'geluk', vooral omdat dit vaak geassocieerd wordt met een voorbijgaand gevoel. Anne focust zich meer op het bouwen van kwalitatieve relaties en liefde. Een Harvard-onderzoek heeft aangetoond dat mensen in een gelukkige relatie gemiddeld 8 jaar langer leven. Ze spreekt over waarden die als kompas kunnen dienen in lastige periodes. Deze waarden vormen de kern van haar werk, waarbij ze met cliënten de fundamentele vraag stelt: wat is werkelijk belangrijk? Helaas realiseren veel mensen zich pas op latere leeftijd wat echt van belang is. Anne pleit daarom voor vroegere bewustwording. Vooral in liefdesrelaties is het cruciaal dat partners elkaars waarden leren kennen. Dit kan echter ook onthullen dat ze beter gescheiden wegen kunnen kiezen. Ze deelt diverse voorbeelden uit haar praktijk over wat relaties kan doen ontsporen, en legt uit waarom zelfs ruzies positief kunnen zijn voor een relatie, mits in de juiste 'zone' (groen, oranje, rood). Anne gelooft stellig dat mensen in liefdevolle relaties het gelukkigst zijn. Dit brengt Cliff en Nick, beiden vrijgezellen, op de vraag of ze volgens Anne werkelijk gelukkig kunnen zijn. Anne merkt op dat de maatschappij steeds individueler wordt, wat de druk op partners en relaties vergroot. Ze benadrukt ook dat het jammer is dat scholieren, die aan de start van hun liefdesleven staan, niet al worden onderwezen over relatievaardigheden. Te vaak zoeken mensen pas hulp als het bijna te laat is. Iedere relatie kent volgens haar kleine nuances die veel onthullen over onderliggende waarden. Anne introduceert haar nieuwe boek "Sorry, schatje". Ze reflecteert op haar jeugd en hoe de scheiding van haar ouders haar passie voor het onderwerp 'relaties' heeft aangewakkerd. Anne is trots dat ze van deze passie haar beroep heeft kunnen maken. Haar boodschap? Mensen zouden simpelweg vriendelijker voor elkaar moeten zijn, niet alleen in romantische relaties, maar in elke relatie waar een klein probleem een groter thema kan worden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness