#110 - Michaéla Schippers

Gepubliceerd op 6 augustus 2023 om 10:00

Michaéla Schippers is hoogleraar Gedrag- en Prestatiemanagement aan de Rotterdamse Managementschool van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze is gepromoveerd aan de afdeling Psychologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Michaéla houdt zich bezig met positieve psychologische interventies, onderbouwd door een wetenschappelijke theorie. Ze helpt mensen door het stellen van levensdoelen (Ikigai) hernieuwde energie en levenslust te krijgen.

In de podcast vertelt Michaéla dat geluk het bijeffect is van wat zij doet. Michaéla doet onderzoek naar wat je kunt betekenen en bijdragen in de wereld. Geluk is daar eigenlijk een bijproduct van. Michaéla vindt het interessant om te onderzoeken wat de bandbreedte is. Hoe kan je bijvoorbeeld mensen die ongelukkig zijn, toch naar geluk laten neigen. We hebben het over de "Self-determination theory" waarin de basisvoorwaarden voor geluk staan genoemd. Volgens Michaéla worden mensen pas echt gelukkig als zij iets kunnen betekenen voor een ander en voor de wereld. Dit blijkt ook uit onderzoeken waarbij mensen aan het eind van hun leven wordt gevraagd wat hun gelukkig heeft gemaakt. We hebben het over de "Dark triad" waarin persoonlijke eigenschappen worden genoemd van mensen die minder gelukkig zijn. We gaan samen dieper in op deze eigenschappen als narcisme, machiavellisme en psychopathie. We hebben het verder over de dierenwereld, oude beschavingen en of er parallellen bestaan met ons huidige gedrag. Ook praten we over het onderwerp “lifecrafting”, waarbij je beschrijft hoe je leven eruit moet komen te zien als je geen belemmeringen hebt. Michaéla is met haar studenten hier veel mee bezig geweest en heeft daar mooie resultaten mee bereikt. Michaéla vertelt hoe zij zichzelf diezelfde vraag heeft gesteld. We praten dan ook verder over de betekenis van het leven (Ikigai in het Japans) dat ervoor kan zorgen dat je daadwerkelijk langer leeft. Michaéla beschrijft welke drie soorten mensen er zijn. We kijken nog even terug naar de coronacrisis, toen bleek dat 87% van de jongeren ongelukkig waren. Ze heeft zich daarover veel zorgen gemaakt en had het gevoel dat daar in de maatschappij maar weinig aandacht voor was. Michaéla vertelt als laatste, aan de hand van een schilderij. een mooi persoonlijk verhaal.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness