#109 - Lieven Annemans

Gepubliceerd op 30 juli 2023 om 10:00

Lieven Annemans is hoogleraar gezondheidseconomie en verbonden aan de faculteit geneeskunde van Universiteit Gent. Hij is ook auteur en heeft diverse boeken geschreven over onder ander geluk en de gezondheidszorg.

Lieven heeft ook meer dan 250 internationale wetenschappelijke publicaties over gezondheidseconomie op zijn naam staan. Sinds 2015 doet hij onderzoek naar het Geluk der Belgen, via het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek, en staat daarom ook bekend als de geluksprofessor.

In de podcast legt Lieven uit wat zijn definitie is van geluk. Hij vertelt wat de ladder van geluk is en hoe je daarmee je geluksniveau kan meten. Lieven legt uit dat veel mensen genot en geluk door elkaar halen. Hij vertelt wanneer geld wel en wanneer geld niet gelukkig maakt. Conclusie is in ieder geval dat helemaal geen geld voor ongeluk zorgt. Volgens Lieven heeft de overheid een belangrijke taak om de armoede in een land te voorkomen en te zorgen voor een goede gezondheidszorg. We hebben het over de gelukkige zones in de wereld en wat de mensen daar doen waardoor ze zo gelukkig zijn. Lieven legt uit dat het helpt als we het leven soms niet zo serieus nemen en af en toe een beetje "zot" doen. Hij vertelt verder dat, willen we het geluksniveau aanpakken, we beter kunnen kijken naar de mensen die ongelukkig zijn dan naar de mensen die gelukkig zijn. Lieven legt uit dat er drie voorwaarden zijn voor geluk: autonomie, warme relaties en competentie. Als we niet kunnen voldoen aan een van deze voorwaarden is dat niet bevorderlijk voor ons geluksniveau. We hebben het verder over automatisering. Lieven zegt dat dit, met name voor jongeren, toxisch kan werken. Desondanks is Lieven optimistisch over de toekomst en ziet hij een wereld waarin men zich weer meer gaat verbinden. Vooralsnog ziet hij dat, met name, sociale media verslavend werkt en zorgt voor de toename van angst. 35% van de inwoners zijn momenteel verslaafd aan hun smartphone. Dit zorgt volgens Lieven voor veel angst en depressie. We hebben het erover hoe we bewuster kunnen omgaan met technologie. Een aantal tips en tricks passeren de revue. Lieven legt uit hoe, door bewuster te leven, je ook gelukkiger wordt. We gaan nog wat dieper in op de drie pijlers van geluk en wat we daarmee kunnen. We hebben het over Bhutan, waar ze in het hele land bezig zijn met geluk, en waarom Lieven de Koning van Bhutan een "voorbeeldfiguur" noemt.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness