#105 - Ap Dijksterhuis

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 10:00

Ap Dijksterhuis is psycholoog, ondernemer, spreker, schrijver. organisatieadviseur en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Als wetenschapper heeft Ap zich vanaf het begin beziggehouden met het bestuderen van onbewuste, intuïtieve processen. De laatste tien jaar richt zijn onderzoek zich echter vooral op geluk.

Ap heeft vele boeken geschreven waaronder ‘Het slimme onbewuste’ en ‘Op naar Geluk’. Ap is medeoprichter van, of participeert in, verschillende ondernemingen als Dijksterhuis & van Baaren, the Behavior Change Group en Happiness Lab. Hij was deskundige in het televisieprogramma Wie denk je wel dat je bent?

In de podcast vertelt Ap wat de reden is dat hij zich met geluk is gaan bezighouden. We hebben het over het meten van geluk en wat maakt dat je als land hoger of lager op de ranglijst terecht komt. Ap vertelt welke definities er zijn van geluk. Hij deelt ook enige tips & tricks hoe je invloed kunt uitoefenen op je geluksniveau. Ap legt uit waarom het belangrijk is dat we ons verbinden met anderen. Dit zijn externe factoren, maar die zorgen er wel voor dat je geluksgevoel wordt vergroot. Ap legt uit dat er verschillen zitten tussen introverte en extroverte mensen als het gaat om sociaal contact met anderen. Ap geeft een paar voorbeelden waaruit blijkt dat goed sociaal contact zelfs ervoor kan zorgen dat je minder last hebt van fysieke klachten. Volgens Ap kan je het beste investeren in de geestelijke gezondheidszorg als je het gemiddelde gelukscijfer omhoog wilt hebben. Burn-outs komen steeds vaker voor. We hebben door de technologie steeds meer te maken met stressklachten en dit is een zorgelijke ontwikkeling. Ap bespreekt een aantal mentale problemen waarbij ook de maatschappij een belangrijke rol speelt. We hebben het over oude filosofen en hoe de kennis van toen nu, na wetenschappelijk onderzoek, nog steeds geldt. We hebben het over het boek dat Ap schreef over de relatie tussen geld en geluk en over de "verrassende" uitkomsten van zijn onderzoek. Ap vertelt ook waarom het maken van reizen gelukkig maakt. We hebben het verder over de ontwikkeling van AI. Volgens Ap is het een reëel gevaar dat we op een gegeven moment de autonomie gaan verliezen als mens. Als laatste vertelt Ap een zeer bijzonder verhaal over zijn vermoorde vader aan de hand van een trommel die hij als voorwerp heeft meegenomen naar de studio. Hij sluit af met een mooie praktische gelukstip.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness