#104 - Chiel van der Linden

Gepubliceerd op 25 juni 2023 om 10:00

Chiel van der Linden is ondernemer, spreker, inspirator en coach. Chiel stelde zich in 2006 de vraag: is het voor mij mogelijk om letterlijk de héle wereld een stukje gelukkiger te kleuren? Deze zoektocht vormde hem tot ‘Geluksman’.

Hij werd verliefd op positiviteit en ontdekte de ongekende kracht van ‘technology used for good’; die twee krachten leidden tot The World Happiness App (happywe.nl). Hij is ook de auteur van het boek ‘Vitamine P, de kracht van positief leiderschap’.

In de podcast legt Chiel uit hoe hij aan de naam ‘Geluksman’ komt. Chiel begint met het voorlezen van een Japans geluksverhaaltje uit zijn boek 'Vitamine P'. Hij heeft zin om er een "vette podcast" van te maken. Chiel zegt dat het zijn missie is om de héle wereld gelukkiger te maken. Volgens hem wordt er te veel over gepraat en is er meer dan genoeg kennis over, maar is het nu tijd om echt te gaan dóen wat we weten. Hij denkt dat hij dé sleutel tot geluk heeft, zowel persoonlijk- en collectief. Chiel vertelt in het kort wat hij heeft gedaan in zijn leven en hoe dingen op zijn pad kwamen. Volgens hem zijn er veel mensen met de bladeren en de takken bezig, maar volgens de Geluksman moet je geluk bij de wortel aanpakken. Chiel legt aan de hand van één pakkend beeld (de ‘bus’) uit wat volgens hem precies geluk is. Chiel definieert geluk als een lichtknop die je letterlijk kan aan- en uitzetten. Jij bepaalt zelf de stand van jouw knop, en je kunt dit eenvoudig trainen. Het kostbaarste dat we hebben is, volgens Chiel, dit ene moment. Er is geen straks of morgen, het enige wat je hebt is nu. Chiel vraagt aan Cliff en Nick om een gelukkig momentje van vandaag te delen. Aan de hand van de antwoorden legt Chiel uit hoe hij de hele wereld gaat bereiken. Hij legt de techniek ‘OneGoodThing’ uit en hoe dit te met de wereld delen in het WorldHappinessCafe van de app ‘HappyWe'. In de podcast gaat Chiel met Cliff, Nick en alle kijkers en luisteraars de uitdaging aan om met een aanpak te komen die méér potentie voor wereldgeluk heeft dan zijn OneGoodThing. Mocht zich iemand melden met een kansrijker plan, dan is hij bereid aan deze persoon € 1.000,- te betalen! Chiel gebruikt verder de podcast voor een scoop: over een half jaar, als hij 70 wordt, gaat hij stoppen als drager en founder van HappyWe. Hij geeft het stokje graag over aan een partij die de potentie van zijn levenswerk tot een wereldwijd succes gaat brengen. Wie nu voelt dat dit zijn/haar/hun unieke buitenkans is, kan zich bij hem melden. Hij gelooft erin dat HappyWe wordt voortgezet en uitgebouwd, vandaar deze oproep in de podcast over geluk. Chiel sluit de podcast af met twee mooie verhaaltjes uit zijn boek.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness