#100 - H.K.H. Prinses Laurentien van Oranje

Gepubliceerd op 28 mei 2023 om 10:00

Prinses Laurentien van Oranje-Nassau is getrouwd met Prins Constantijn, de jongste broer van Koning Willem-Alexander. Samen hebben ze drie kinderen. Prinses Laurentien staat bekend om haar actieve betrokkenheid bij verschillende maatschappelijke vraagstukken en om haar inzet voor het bevorderen van geletterdheid en leesvaardigheid.

Ze heeft een indrukwekkend academisch parcours afgelegd, met diverse studies aan de Universiteiten van Groningen, Londen en Californië – Berkeley. Via haar stichting ‘Number 5 foundation’ zet prinses Laurentien zich in voor een rechtvaardige en duurzame samenleving en richt ze zich op verschillende complexe maatschappelijke vraagstukken als digitale inclusie, taalverwerving en -ontwikkeling, de kinderopvangtoeslagaffaire, kinderen in armoede en een rechtvaardige energietransitie.

In deze honderdste aflevering van de Podcast of HOPE legt prinses Laurentien uit dat geluk voor haar eigenlijk iets ontastbaars is. Ze legt uit dat, voor haar zelf, geld verdienen nooit een doel is geweest. Laurentien zegt het meest te genieten van de reis naar de doelen die ze stelt. Ze legt uit dat we allemaal sociale wezens zijn en dat er af en toe mensen nodig zijn die zeggen "kom laten we het samendoen". Het is voor haar essentieel dat, als je je richt op een doelgroep, je deze doelgroep actief betrekt in het proces. Ze legt uit dat het mooie van kinderen is, dat ze zo dicht bij zichzelf blijven en een nieuwsgierige blik hebben. Voor haar staat verwondering dan ook erg dicht bij geluk. Ze vertelt over de kinderen die de dupe zijn geworden in de kinderopvangtoeslagaffaire. Ze legt uit dat ze hier zelf heel veel van heeft geleerd. Door te luisteren zonder te zeggen "ik weet wat je voelt", want dat weet je gewoon niet. Volgens prinses Laurentien zijn we als maatschappij niet ingericht op het “niet-weten”. We denken het allemaal wel te weten, maar je mist dan de nederigheid die nodig is om problemen echt goed met een verse blik aan te pakken. Prinses Laurentien legt uit waarom ze niet zo dol is op het woord participatie. Het impliceert dat je je dan toch weer moet schikken in de regels die anderen hebben opgesteld. We hebben het samen over vertrouwen. Prinses Laurentien legt uit dat zij altijd vanuit vertrouwen handelt. Zij komt in het werk wel mensen tegen die niemand meer vertrouwen. In dat geval moet je heel voorzichtig te werk gaan om dat vertrouwen weer te herstellen. We leven niet in een perfecte wereld, maar eigenlijk kan je volgens haar toch niet anders dan altijd te handelen uit vertrouwen. We hebben het weer over geluk en hoe dat in jezelf zit, maar dat het tegelijkertijd die stip is die aan de horizon staat. Prinses Laurentien legt uit hoe ze zichzelf heeft leren kennen en een balans heeft weten te vinden in hetgeen ze allemaal doet. We hebben het over taalverwerving, dat eigenlijk al in de buik begint en duurt totdat je twee jaar oud bent. Prinses Laurentien legt uit dat veel ouders niet weten dat ze in die periode in de actieve modes moeten komen om te voorkomen dat de kinderen op latere leeftijd een (taal)achterstand oplopen en mogelijk zelfs laaggeletterd worden. Ze zegt dat we onvoldoende het belang van praten beseffen. We kunnen dus zelf veel problemen op latere leeftijd voorkomen en geluk bevorderen bij onze kinderen door bewust met hen te praten. We hebben het verder met Prinses Laurentien over de digitalisering en of dit volgens haar een vloek of zegen is. Volgens haar moeten we in deze tijd wel zorgen dat we in onze eigen omgeving echte contacten hebben die ons helpen te ontdekken wat onze ware identiteit is.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness