#88 - Pim van Lommel & Anke Merkx

Gepubliceerd op 5 maart 2023 om 10:00

Pim van Lommel is arts. Hij werkte van 1977 tot met 2003 als cardioloog in het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem. In 1986 startte hij zijn onderzoek naar Bijna-doodervaringen (BDE) bij patiënten die, voor een periode, klinisch dood waren geweest. In 2001 publiceerde hij zijn opzienbarende onderzoek in het fameuze medische tijdschrift The Lancet.

In 2007 kwam zijn boek Eindeloos bewustzijn uit, waar inmiddels wereldwijd honderdduizenden exemplaren van zijn verkocht. Anke Merkx is een ervaringsdeskundige aangezien zij als kind een Bijna-doodervaringen heeft gehad toen zij voor lange tijd in een coma lag. Tegenwoordig is Anke psychodynamisch therapeut en begeleid zij, vanwege haar eigen ervaringen, cliënten die vast lopen in hun leven na een periode van ziek zijn, een coma of een Bijna-doodervaring (tegenwoordig ook wel Nabij de Dood Ervaring (NDE) genoemd).

In de podcast legt Pim uit wat een Bijna-doodervaring (BDE) precies is. Anke deelt met ons haar Bijna-doodervaring die zij op jonge leeftijd heeft ervaren. Ze had haar BDE toen ze voor een lange tijd in coma lag. Ondanks dat het 31 jaar geleden gebeurde herinnert ze dit nog als de dag van gisteren. Op basis van haar verhaal kan je concluderen dat, als je naar je lichaam kunt kijken, je niet zelf je lichaam bent. Pim legt uit wat voor een ervaring Anke heeft gehad en dat het haar bewustzijn was dat de BDE heeft ervaren. Dit kan volgens hem ook niet anders omdat de hersenen niet functioneerden tijdens haar coma. Hij vertelt ook dat de mensen die een BDE hebben gehad klinisch dood zijn. We hebben het verder over wat wetenschap is hoe deze zich verstaat ten opzichte van een BDE. Volgens hem wordt de huidige materialistische wetenschap uitgebreid met de subjectieve wetenschap omdat een BDE met de materialistische wetenschap niet te verklaren is. Anke vertelt hoe erkenning van de BDE haar leven uiteindelijk heeft veranderd. Pim legt uit dat Ankes verhaal het klassieke voorbeeld is van iemand die op jonge leeftijd een BDE heeft gehad. Volgens Pim wordt een BDE ook wel een eenheidservaring genoemd, eenheid met de andere mensen, planten en dieren. Je voelt mensen anders aan en je voelt de liefde als je anderen helpt om het helpen en niet om aardig gevonden te worden. Hij legt uit dat tijd en afstand tijdens een BDE verdwijnen en dat je in de periode na een BDE erg Intuïtief bent en veel meer voelt. Pim verklaart hoe je ook met meditatie een verruimd bewustzijn kunt ervaren. Ook met psychedelische middelen zou je de ervaring van een verruimd bewustzijn kunnen hebben, echter zijn dit toch vaker hallucinaties. Anke vertelt dat er mensen zijn die door suïcide proberen weer terug te gaan naar hun ervaring. Pim kent deze verhalen niet. Hij weet wel dat psychiaters in Amerika de BDE juist gebruiken om uit te leggen dat het beëindigen van je leven niet de oplossing van je problemen is; Deze neem je namelijk met je mee. Pim vertelt verhalen van mensen die overleden geliefden hebben gezien tijdens een BDE. Anke en Pim leggen uit wat je kan doen als je een BDE hebt gehad en hoe belangrijk het is dat je erover praat, dat je erkent wat er is gebeurt. 70% van de mensen die een BDE hebben gehad komt in een echtscheiding terecht. Het is dus belangrijk dat je erover leest, naar filmpjes kijkt en naar interviews luistert.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness