#87 - Juglen Zwaan

Gepubliceerd op 26 februari 2023 om 10:00

Juglen Zwaan is spreker, schrijver, docent, voedingsdeskundige en orthomoleculair geneeskundige. Juglen heeft als missie om mensen bewust te maken van de relatie tussen voeding en gezondheid. Hij schreef de boeken ‘De supplementenwijzer’, ‘De voedingswijzer’ en ‘De receptenwijzer’.

Juglen is inmiddels meer dan 10 jaar onderdeel van het radioprogramma ‘Gezondheidsnieuws’ en was vaste gast in het Tv-programma ‘Wat eten we op SBS6’. Hij studeerde Voeding & gezondheid aan de Open Universiteit en Nutrition Science aan Stanford. Juglen is een voorstander van puur natuur. Hij onderzoekt kritisch en combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis. Juglen is ook eigenaar van het kennisplatform ‘aHealthylife’.

In de podcast vertelt Juglen dat hij vroeger te kampen had met depressie en dat een boek ervoor zorgde dat hij voor het eerst bezig ging met geluk. Volgens Juglen is het leven te kort om in de put te blijven zitten. Hij vertelt dat hij lijdt aan “infobesitas” en, als onderzoeker, af en toe te veel informatie absorbeert. Slechte voeding, te weinig beweging en geen goede verbinding met anderen waren voor hem de redenen dat hij als puber in een depressie zat. Vandaar dat hij van deze onderwerpen zijn werk heeft gemaakt. Hij legt uit dat een te veel aan ontstekingen in je lijf de oorzaak kunnen zijn van een slechte gemoedstoestand. Ook een slechte darmflora kan hiervan oorzaak zijn. We hebben het samen over het eten bij McDonald’s en hoe zij slim inspelen op onze evolutionaire oorsprong. Juglen legt uit wat het gevaar is van het eten van geraffineerd voedsel. Volgens Juglen hebben binnenkort 60% van de Nederlanders te kampen met overgewicht. We hebben het erover waarom diëten vaak niet helpen. Volgens hem is het enige dat duurzaam helpt, het veranderen van je levensstijl. Juglen vertelt ook welk voedingspatroon hij zelf hanteert. We gaan in detail in op de verschillende omega vetzuren die er zijn en welke je wel en welke je beter niet kunt laten staan. We hebben over de Nutri-Score en hoe betrouwbaar deze is. Juglen vertelt dat hij zelf de 80/20 regel hanteert en ook kan genieten van een appeltaartje. Hij deelt tips met ons voor makkelijke en gezonde maaltijden die hij zelf ook vaak maakt. Volgens hem is stomen en wokken de gezondste manier om je eten te bereiden. Juglen legt uit wat het Default Mode Network (DMN) is hoe belangrijk het is dat het brein af en toe rust krijgt zodat deze in een ander modus kan komen. Zo hebben alcohol en koffie een enorme invloed op je remslaap. Je kunt beter, net als mensen die in de vijf Blue Zones wonen, een glaasje wijn bij de lunch nemen in plaats van voor het slapen. Volgens Juglen is het belangrijk om niet door te schieten in supplementen omdat bepaalde stoffen als ijzer en vitamine A giftig kunnen zijn. Als laatste maakt hij, onder de leus “Wil je een Pil of een Paprika” een enthousiast betoog voor de paprika die hij heeft meegenomen. Zijn gelukstip: vind je blinde vlek.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness