#86 - Hans Kazan

Gepubliceerd op 19 februari 2023 om 10:00

Hans Kazàn geldt als de bekendste goochelaar van het land. Nadat hij in Parijs het wereldkampioenschappen goochelen won, ging in 1976 zijn carrière in Nederland van start. Het begon met het programma ‘Ren je rot’, waarin hij goochelde. Vervolgens had hij ook eigen goochelshows bij de TROS en trad hij op als quizmaster in het veel bekeken programma ‘Prijzenslag’ bij RTL.

Zijn zoons Oscar en Renzo zitten ook in het vak: samen met Mara (Maartje van Olst) vormen ze het illusionistentrio Magic Unlimited dat optreedt in binnen- en buitenland. Tegenwoordig treedt Hans, die met zijn vrouw Wendy in Spanje woont, op in theaters en op festivals, is hij dagvoorzitter en spreker. Ook trad Hans op bij de Zwarte Cross, Oranjebitter festival en bij Lowlands. In 2021 werd de Fred Kaps ring aan hem toegekend.

In de podcast vertelt Hans dat gelukkig zijn erg belangrijk voor hem is. Volgens Hans is gelukkig zijn zelfs het doel van het leven. Volgens hem is geluk in essentie, waarderen van wat je hebt. Hans vindt dat het internet en sociale media desastreus zijn voor je geluk, omdat je de hele dag jezelf aan het vergelijken bent met anderen. Geluk moet je in jezelf zoeken en als het er niet zit, moet je het met kleine dingetjes erin stoppen. Volgens Hans kunt van dingen wel blij worden, maar blij zijn is wat anders dan gelukkig zijn. Gelukkig zijn is ook geen doorlopend proces voegt Hans toe; soms ben je ook ongelukkig en dat hoort er gewoon bij. Hans vertelt dat hij, eigenlijk anders dan wat mensen vaak denken, een verlegen persoon is en ook maar weinig echte vrienden heeft. Hij is het gelukkigst in gezelschap van zijn vrouw Wendy en zijn kinderen. Volgens Hans is het belangrijkste in het leven dat je dicht bij jezelf blijft. Op het podium is ook alleen en dicht bij zichzelf en kan hij zijn eigen ding doen. Hij is dan met zijn passie en zijn vak bezig en dat maakt hem gelukkig. Hij vertelt verder hoe hij gepassioneerd is geraakt voor het vak van goochelaar en hoe hij geluk ontmoette toen hij voor het eerst Wendy zag. Hans legt uit dat het belangrijk is dat je veerkrachtig bent en dat je leert incasseren in het leven. Het kan namelijk niet alleen maar goed gaan. Hij vertelt ook openhartig over de moeilijke momenten in zijn leven. We hebben het over het feit dat hij en zijn vrouw al zo lang samen zijn en wat de “truc” hierachter is. Hij legt uit dat blijven praten en luisteren belangrijk is om gelukkig te worden en te blijven. Daarom kan hij het initiatief van HOPE XXL zo goed waarderen. We hebben het samen ook nog even over zijn grote voorbeeld Fred Kaps en hoe hij zelf herinnert zou willen worden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness