#84 - Edwin Selij

Gepubliceerd op 5 februari 2023 om 10:00

Edwin Selij is een van de bekendste hypnotiseurs van Nederland. Hij kwam in contact met NLP en hypnose na een traumatische ervaring met zijn zes weken oude zoontje, die op een haar na een ernstige infectie overleefde. Dit zorgde ervoor dat hij stopte met drank en drugs en er achter kwam dat geluk en succes een kwestie is van doen.

Nu leidt Edwin met zijn miljoenenbedrijf hypnotherapeuten op, heeft hij twee bestsellers geschreven, een gezond lijf en een geweldige relatie met zijn vrouw, vier kinderen en vrienden.

In de podcast vertelt Edwin dat hij geluk is en die zin er in principe dus altijd mee bezig is en het niet hoeft te zoeken. Geluk is volgens hem onze default instelling, “kijk maar eens naar onze kinderen”. Het nut van het zoeken naar geluk is het uiteindelijke besef dat het eigenlijk al in je zit. Edwin kwam er al vroeg in zijn leven achter dat het geluk niet buiten hem zelf te halen was, maar de vraag “waar dan wel”, vereiste veel nader onderzoek. Hij kwam er zelf een paar jaar geleden, tijdens de Corona crisis, achter wat geluk nu eigenlijk is. Dit soort van eurekamoment beleefde hij door zich te verdiepen in de Cursus in Wonderen. Toch weet hij dat het persoontje Edwin de echte verlichting niet zal bereiken. Hij legt uit dat hypnose je van je belemmeringen en pijn af kan helpen, waardoor je vrij bent om bij je geluk te komen. Je komt er dan achter dat er niets meer te fixen of te vinden is. We hebben het samen over het vervullen van onze basisbehoefte en hoe dat basisniveau voor iedereen weer anders is. Edwin legt uit dat hij veel tijd heeft gestoken in persoonlijke ontwikkeling, om er vervolgens achter te komen dat ook dit slechts zorgt voor kortstondige geluksmomentjes. Je kunt volgens hem wel duizend levens leiden en dan ben je nog steeds niet persoonlijk ontwikkeld. Daar zit het dus ook niet in. We hebben het samen over vorige en volgende levens en wie van ons terug zou willen komen en zo ja, wanneer dan en als wie. Edwin vertelt dat de huidige generatie tegen andere problemen aanloopt dan vroeger, zo zou volgens hem 40% van de jongeren last hebben van mentale problemen. We filosoferen over de problemen in de gezondheidszorg en over mogelijke oplossingen. Edwin legt uit wat precies hypnose is. Hij vertelt dat je in hypnose zit als je open staat voor suggesties. Volgens hem staat iedereen in min of meerdere mate open voor suggesties waarmee iedereen dus in feite standaard in een bepaalde mate van hypnose zit. Hij legt uit welke kansen en mogelijkheden hypnose biedt zoals bijvoorbeeld het helpen van mensen die niet van het roken af kunnen komen of mensen die gelukkig willen worden. We hebben het ook nog even over de cursus in wonderen en de rol van het ego en hoe hypnose ouderen en jongeren kunnen helpen met een te groot of klein ego. Als laatste vertelt Edwin hoe het besef van het nu je een gelukkiger leven kan bezorgen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness