#83 - Dokter Juriaan

Gepubliceerd op 29 januari 2023 om 10:00

Juriaan Galavazi is arts, coach, spreker en auteur van de bestsellers “Van klacht naar kans” en “Jij bent de liefde”. Juriaan is een trendsettende arts met een nieuwe visie op gezondheid en vitaliteit. Jaren geleden heeft Juriaan het roer in zijn huisartspraktijk volledig omgegooid na zelf een burn-out te hebben meegemaakt.

Hij heeft aan den lijve ervaren dat stress en een hoofd vol gedachten uiteindelijk ziekmakend kunnen zijn en zorgen voor (chronische) klachten. Juriaan: “Daar waar je met je kop geen nee meer kunt zeggen, gaat je lichaam het voor je doen”.

In de podcast zegt Dokter Juriaan dat veel mensen op zoek naar iets dat beter is dan dat er nu is. Volgens Juriaan is geluk een populair thema omdat veel mensen ontevreden zijn. Hij legt uit dat het een kans is om vanuit dankbaarheid naar jezelf te kijken in plaats van dat jij op zoek gaat naar geluk buiten jezelf. In de laatste geval ben je altijd op zoek naar resultaten. Juriaan vertelt tegen welke uitdagingen hij aanliep als huisarts, dat hij meer met symptoombestrijding bezig was, dan dat hij mensen kon helpen door beter te luisteren naar hun lijf. Juriaan legt aan de hand van voorbeelden uit hoe je beter naar jezelf kunt luisteren. Volgens hem ben je zelf van waarde en door die te leren kennen kan je deze waarde inzetten om een stukje toe te voegen aan het grote geheel. Hij verklaart wat het verschil is tussen “mij” en “mijzelf”. Juriaan legt uit dat we in de huidige tijd te veel afleiding hebben, waardoor het ons te makkelijk wordt gemaakt om frustraties niet te hoeven voelen. Hierdoor maken we telkens de bekende ongezonde keuzes. Hij legt uit dat het ontzettend waardevol is om nieuwsgierig te zijn naar wat je nu daadwerkelijk voelt. Juriaan vertelt dat het probleem van ons denken is, dat het enorm gehecht is aan een vertrouwde vorm. Hij zegt dat dit ons vaak weghoudt van onze kansen op geluk. Volgens hem vinden we het lastig om te veranderen omdat we niet in contact willen komen met situaties die ons angstig maken of die we vervelend vinden. Daarom nemen we ons telkens voor om morgen zaken aan te pakken en niet nu. Juriaan legt uit hoe, op een gegeven moment, zowel zakelijk als privé ineens alle stoelpoten onder hem weggeslagen werden en waarom dit voor hem de start was van een zoektocht naar hemzelf. Voor Juriaan is de zin van het leven groeien, leren en ontwikkelen en het toevoegen van waarde. Hij legt uit dat ontevredenheid een bodemloze put is die je ziek maakt. De tegenpool “dankbaarheid” is de enige mogelijkheid is om je uit die modus te halen. Volgens Juriaan is het duurzamer om geluk te vinden in jezelf dan dat je het uit externe factoren haalt. Hij onderbouwt dit aan de hand van een voorbeeld waarbij iemand tijdens een val zijn nek brak. Hij wist al heel snel de knop om te zetten en het maximale te halen uit dat wat nog wel kon. Juriaan is een grote voorstander van mildheid en de wijze waarop je die kunt inzetten om naar lastige emoties en omstandigheden te kijken. Hij legt uit dat externe factoren vaak de controle krijgen over ons in plaats van dat wij de controle hebben over externe zaken. We sluiten de podcast weer af met een mooie waardevolle tip.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness