#82 - Emile Ratelband

Gepubliceerd op 22 januari 2023 om 10:00

Emile Ratelband is een Nederlands ondernemer die, nadat hij in de leer was geweest bij Tony Robbins, in de jaren ‘80 neurolinguïstisch programmeren in Nederland introduceerde. Hij heeft hierover ook diverse boeken geschreven. Emile noemt zichzelf 'entertrainer' (een samentrekking van entertainer en trainer).

Met positieve energie laat hij mensen bijvoorbeeld over hete kolen lopen en poogt hij fobische patiënten te genezen. Emile maakt hierbij vaak gebruik van de inmiddels fameuze kreet “Tsjakka. Hij is eveneens bekend vanwege zijn controversiële opvattingen over persoonlijke ontwikkeling en zijn pogingen om zijn leeftijd te verlagen via de rechter.

In de podcast hebben we het met Emile over wat geluk is. Volgens hem is er geen overkoepelende term voor geluk. Hij legt uit dat de werkelijkheid een illusie is en dat de waarheid voor iedereen anders is; je bepaalt zelf welk etiket je op de dingen plakt. Volgens Emile ben je zo zelf de veroorzaker van de ellende die je overkomt. Hij haalt in de podcast een aantal voorbeelden aan om dit te verduidelijken. Emile vertelt dat hij zelf gelukkig als hij aan zijn eerste levensbehoefte kan voldoen. Dit is volgens hem voor iedereen anders. Vaak moet er toch eerst iets gebeuren of aan een bepaalde voorwaarde worden voldaan. Emile vertelt dat hij een draagmoeder in de arm heeft genomen en daar later pas een soort van liefde voor is gaan voelen. Door deze ervaring begrijpt hij nu hoe gearrangeerde huwelijken kunnen werken. Hij legt uit dat er eigenlijk veel mentale armoede is, omdat 70% van de mensen nergens meer in gelooft. Volgens Emile is er juist iets nodig waar je je aan vast kunt klampen, iets waarin je je kunt verliezen. We zitten volgens hem in een periode waarin we moeten gaan zorgen dat mensen weer ergens in geloven. Hij legt ook uit waarin hij gelooft. Ook vertelt hij welk ritueel hij gebruikt om het eind van iedere dag de dag te ijken. Volgens Emile maakt het helemaal niet of het waar is waar je in gelooft; het is altijd toch alleen maar je eigen waarheid; er is namelijk nog nooit iemand terugkomen om te vertellen hoe het echt zit. Volgens Emile is het probleem dat mensen vaak maar blijven zoeken, maar dat werkt natuurlijk niet. Je moet op een gegeven moment wel een keer een keuze maken. Volgens hem wordt je niet als klootzak geboren, maar maken anderen een klootzak van je. Hij haalt hierbij voorbeelden als Mathijs van Nieuwkerk en Marco Borsato aan. Emile legt uit dat je veel in je leven zelf kunt sturen. Zo vertelt hij dat hij, op basis van de lengte van zijn telomeren, eigenlijk 25 jaar jonger is. Emile gebruikt biohacking en epi genetica om uit te leggen waarom de mensen tegenwoordig ouder worden en zich jonger gedragen dan vroeger. Hij vertelt verder een verhaal waarom je verantwoordelijk bent voor je eigen karma. Volgens hem is geluk altijd een hormoon dat je activeert waardoor je gelukzalige momenten ervaart. Zijn tip: bedenk, voordat je gaat slapen, even wat je de afgelopen dag hebt geleerd, wat je hebt gegeven en wat heb je gedaan waar je trots op bent.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness