#80 - Emanuela Deyanova

Gepubliceerd op 8 januari 2023 om 10:00

Emanuela Deyanova is oprichter van de School of Love, relatietherapeut, spreker, maker van het liefdesprogramma LoveQuest en auteur. Als gediplomeerd Imago- en EFTtherapeut begeleid ze al jaren, in haar praktijk, stellen bij het versterken en verdiepen van hun relatie.

Emanuela woont met haar gezin in Amsterdam en is bijna dertien jaar samen met David. Aan de buitenkant heeft hun relatie er altijd sprookjesachtig uitgezien, maar achter de schermen heeft daar een enorme transformatie voor moeten plaatsvinden. De belangrijkste lessen die zij hierbij leerde, deelt Emanuela in haar boek “Oneindige liefde”.

In de podcast zegt Emanuela dat geluk duizenden jassen en verschillende vormen heeft. Volgens haar is geluk een keuze en altijd te vinden als je goed kijkt. Aan de hand van een metafoor legt ze uit dat geluk daar is waar je je focus legt. Ze zegt dat het haar pijn was dat haar noodzaakte om geluk te vinden. Voor haar maakte dankbaarheid uiteindelijk het verschil. Voor Emanuela is onvoorwaardelijke liefde het ultieme geluk. Ze vindt dit met name in de relatie met haar kinderen. Als relatietherapeut heeft ze ervaren dat onvoorwaardelijke liefde de heilige ruimte tussen relaties is. Emanuela legt uit dat echte liefde zo groot is dat je het eigenlijk niet met taal kunt omschrijven. Ze legt uit dat we in de verliefdheidsfase worden overspoeld door stofjes in onze hersenen die ons als mens eigenlijk volledig veranderen. Dit heeft volgens Emanuela niets met echte liefde te maken. Echte liefde ontstaat pas na de verliefdheidsfase. Op een gegeven moment wordt je wakker en dan ontdek je dat de ander toch niet die supermens is zoals je in eerste instantie dacht. Vanaf dat moment moet je gaan werken aan je relatie. Ze legt aan de hand van haar eigen relatie uit hoe hard werken haar en haar partner uit de crisis heeft geholpen en hoe dat uiteindelijk heeft gezorgd voor een diepere relatie dan voor de crisis. Ze legt uit dat je als kind voor het eerst in aanraking komt met liefde. De wijze waarop je die op dat moment ervaart is bepalend voor de rest van je leven. Ze vertelt hoe zij verliefd werd op David en wat er gebeurde met hun verbinding nadat ze, na hun verliefdheidsfase, wakker werden. Emanuela zegt dat, hetgeen wat hun in eerste instantie tot elkaar aantrok, later zorgde dat ze uit elkaar groeide. Door in therapie te gaan hebben ze uiteindelijk hun crisis overwonnen en gingen ze elkaars verschillen zien als een spiegel die ze werd voorgehouden. Ze zijn nu elkaars leermeester omdat ze hebben ingezien welke overlevingsstrategieën ze uit hun jeugd hebben meegekregen. Emanuela legt verder uit hoe het brein werkt en waarom het in relaties belangrijk is om de rust te vinden. Ze vertelt wat haar ertoe heeft gebracht om haar boek “oneindige liefde” te schrijven. Ze hoopt mensen met het boek te kunnen helpen van de lessen die zij en haar man hebben geleerd van hun crisis. Haar tip, wees niet bang voor de crisis, maar wees nieuwsgierig naar wat het je wilt leren!

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness