#79 - Erik en Ria Pool Meeuwsen (2)

Gepubliceerd op 1 januari 2023 om 10:00

Erik en Ria Pool Meeuwsen zijn de oprichters van La Scuola, de academie voor levenskunst. Erik Pool is opgeleid als journalist, is schrijver en werkt als programmadirecteur Dialoog & Ethiek bij de rijksoverheid. Ria Pool Meeuwsen is opgeleid in theologie, communicatie, begeleidingskunde en filosofie en werkt als humanistisch raadsvrouw/geestelijk verzorgster in een woonzorgcentrum voor ouderen.

Samen hebben Erik en Ria kennis van filosofie, begeleidingskunde, communicatie en levensbeschouwelijke stromingen en zijn ervaren in het begeleiden van groepen en individuen. Ze hebben een open kijk op mens en maatschappij en vinden hun eigen levenslessen daarin belangrijk.

In deze tweedelige podcast waar filosofie centraal staat, gaan we samen met Erik en Ria als eerste op zoek naar de vraag “wat is geluk”. Ze vertellen een mooi verhaal waaruit blijkt, dat je je gelukkig kunt voelen zonder dat je perse blij hoeft te zijn. Erik schetst dat veel dingen je in het leven kunnen overkomen, maar dat het mogelijk is om daadwerkelijk ook zelf vorm te geven aan het leven. Hij vindt het belangrijk, dat je nadenkt over hoe je je verhoudt tot wat er gebeurt. Dat je jezelf een bepaald mate van zelfdiscipline aanmeet. We duiken de Griekse filosofie in als we het hebben over de ziel en wat er gebeurt als je deze als het ware dood slaat. Erik legt uit dat het een pijnlijk offer is als je je zelfbeeld moet aanpassen en wat voor een angsten dat kan veroorzaken. Ria vertelt een verhaal over de emoties die vluchtelingen maar ook medestanders doormaken. Wij discussiëren over de moeilijkheid als je een keuze moet maken tussen trouw zijn aan jezelf, je werk, je missie of eigen veiligheid. Erik brengt onder woorden, dat het lastig is om grip op het leven te krijgen als je geen kompas hebt en met alle winden meewaait. Je moet je dan afvragen of je een windvaan of een actor wilt zijn en wil staan voor de keuzes die je maakt in het leven. We bespreken de keuzes die je hebt over hoe je naar het leven kunt kijken. We bespreken de teksten van oude filosofen als Nietzsche en of deze ook tegenwoordig nog resoneren. Ria legt aan de hand van een verhaal van een bevriende Syrische vluchteling uit, dat je als mens, op ieder moment, de keuze kunt maken om je leven anders vorm te geven. We hebben het over de verschillende vormen van vrijheid en hoe dit niet los kan staan van het nemen van verantwoordelijkheid. We bespreken wat het alleen al met je kan doen als je met een ander beeld en andere intentie naar de ander kijkt. Ria vertelt dat je niet in alles een keuze hebt en dat dingen je soms gewoon overkomen. Waar je wel altijd een keuze in hebt is de wijze waarop jij kijkt naar de dingen die jou overkomen. Ria gebruikt de tekst van 'Het lied van Lot’ van Stef Bos om te illustreren, dat je vaak meer kracht kunt halen uit de dingen die voor dan uit de dingen die achter je liggen. We praten over waarom kunst en muziek belangrijk zijn, zeker als het niet lukt om emoties onder woorden te brengen. Erik en Ria beschrijven hoe (oude) teksten en gedichten ons laten nadenken over waarden, over diepere lagen, ons ware zelf en de essentie van het leven. We hebben het over existentiële vragen en hoeveel mensen, met name jongeren, hiermee kampen. We onderzoeken de vraag of het leven zin heeft. We spreken over het begrip hoop, wat dat precies is en wat het kan betekenen als je op zoek bent naar de zin van het leven. We gaan de diepte in over termen als zin en zinnig. Erik en Ria leggen als laatste uit wat zij onder ‘levenskunst’ verstaan.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness