#75 - Mark Verhees

Gepubliceerd op 4 december 2022 om 10:00

Mark Verhees is een Nederlandse schrijver, blogger en spreker die zich vooral richt op positieve psychologie. In 2011 plaatste Mark gedurende 1000 dagen een positief bericht op internet, om zo meer positiviteit in de wereld te brengen. Dat leidde in 2012 tot de oprichting van de organisatie “Voor Positiviteit”.

Mark noemt zichzelf manisch positief. Hij spant zich in om het geluk van mensen te ontwikkelen. Via zijn mediakanalen bereikt hij dagelijks 600.000 Nederlanders die hij laat zien en voelen hoe zij positiever kunnen leven, het beste uit zichzelf kunnen halen en daardoor gelukkiger kunnen worden.

In de podcast vertelt Mark dat hij zich veel bezighoudt met positieve psychologie wat ook wel gelukskunde wordt genoemd. De kern van positieve psychologie is de verhouding tussen negatieve en positieve emoties. Als je hier een balans van 1 staat tot 3 in hebt, ben je gelukkig. Hij vertelt dat het negatieve veel sneller onze aandacht trekt omdat dit evolutionair gezien in ons systeem zit ingebakken. Hij vertelt dat mensen denken dat hij altijd alleen maar positief is, maar dat is helemaal niet zo. Dat is ook helemaal niet leuk en mogelijk, legt Mark uit. Volgens hem is het bewezen dat dankbaarheid de sterkste emotie is om positief en gelukkig te worden. Volgens Mark kan je dankbaarheid trainen en zo bewust bezig zijn met je geluk. Hij legt uit dat het brein steeds beter wordt in de dingen die het vaak doet, dus dat wat je aandacht geeft groeit. Mark legt uit welke gebeurtenis hem op het pad van positiviteit heeft gebracht en hoe hij, door bewust dagelijks met positiviteit bezig te zijn, gelukkiger is geworden. Hij vertelt dat hij, al meer dan tien jaar lang, iedere dag een positieve spreuk deelt, onder zijn meer dan 600.000 volgers. Mark vertelt een mooi verhaal over een spreuk die hem persoonlijk heel erg heeft geraakt. Hij legt uit welke alledaagse problemen mensen hebben en hoe hij in zijn boek “een eenvoudiger leven” daar gerichte oplossingen voor biedt. Hij vertelt dat liefde de moeder van alle positieve emoties is. Volgens Mark krijgen we een andere wereld en verdwijnen oorlogen als iedereen altijd uit liefde zou handelen. Mark vertelt dat iedereen, dus ook hij, zijn negatieve kanten heeft, maar door er in liefde, dankbaarheid en met positiviteit naar te kijken, die negativiteit de overhand niet krijgt. Hij vertelt een emotioneel en persoonlijk verhaal over hoe positiviteit hem door een privé-drama heeft gesleept. Mark legt uit dat je ook de liefde kunt blijven voelen als een van je dierbaren overlijdt en dat je een keuze hebt in het omgaan met rouw. Hij vertelt dat je gedachtes je geheugen laat vervagen en dat, door positiviteit toe te voegen aan je gedachten, je herinneringen mooier worden en daarmee ook de emoties die je daarbij ervaart. Volgens Mark is het niet de tijd die alle wonden heelt, maar is het de positiviteit die je aan je gedachtes toevoegt!

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness