#74 - Bert van Leeuwen

Gepubliceerd op 27 november 2022 om 10:00

Bert van Leeuwen is een Nederlandse televisiepresentator. Hij is vooral bekend van programma's die hij presenteert voor de Evangelische Omroep (EO), zoals “Het Familiediner” waarin hij tracht mensen binnen een familie die een conflict hebben, met elkaar te verzoenen.

Hij werkte mee aan programma’s als “It Takes 2”, “The Passion”, “Het Prefecte Plaatje” en “Weet ik Veel”. Verder presenteerde Bert, naast het familiediner, programma’s als “De Pelgrimscode”, “Wat weet Nederland”, “De Grote Bijbelquiz”, “Concert van Hoop” en “De Laatste 24 Uur”. Ook presenteert hij vaak de EO-Jongerendag. Naast presentator is hij mediator en bemiddelt hij in stressvolle situaties, bij ruzie, bij zakelijke geschillen of bij ingewikkelde samenwerkingsvormen. 

In de podcast vertelt Bert vertelt dat hij eigenlijk pas bewust met geluk bezig is, sinds hij wist dat hij te gast zou zijn in onze podcast. Samen zoeken we naar de definitie van geluk. Bert geeft voorbeelden van geluksmomenten die hij, zelfs nog na vele jaren, nog steeds kan “hervoelen” als hij aan die momenten terugdenkt. We hebben het over de ongelooflijke veerkracht van mensen die, in ongelukkige situaties en bij intens verdriet, toch in staat zijn om gelukkige momenten te vinden. Bert legt uit dat de omstandigheden waarin iemand verkeert, vaak bepalend kunnen zijn voor zijn of haar geluk. Volgens hem is dankbaarheid een belangrijke gevoel dat bepaalt of iemand gelukkig is. We hebben het erover hoe belangrijk het is dat er een bepaalde balans is in je leven. Soms heb je een “schop onder je kont” nodig en soms sla je te ver door in je streven naar succes. We hebben het erover hoe problemen en conflicten mensen ongelukkig maken en hoe Bert, door zijn werk, daar verbetering probeert aan te brengen. Hij legt uit dat, bij de meeste ruzies, het verkeerd gaat door de telkens overtreffende trap in het conflict. Waar de emotie wint, verliest het verstand legt hij uit. Hij legt a.d.h.v. wat voorbeelden, uit zijn programma “Familiediner”, uit hoe hij in zijn rol als presentator echt iets voor mensen heeft kunnen betekenen. Wij hebben het ook over Bert zelf en de invloed van zijn omgeving op zijn geluk. Bert vertelt ook hoe hij zijn geloof praktiseert. We filosoferen over de eindigheid van het leven en of hij de pil voor het eeuwige leven zou slikken. We hebben het ook nog over het programma “de laatste 24 uur” en over de verhalen van wat mensen belangrijk vinden als ze nog maar 24 uur te leven hebben. Bert deelt als laatste zijn ideeën over hoe mensen gelukkiger kunnen worden.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness