#73 - Cuong Lu

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 10:00

De Boeddhistisch monnik Cuong Lu was twaalf jaar oud toen hij met zijn familie uit Vietnam naar Nederland vluchtte. De oorlog zat toen nog in zijn lijf. De enige taal die hij verstond was die van het gevecht. Totdat een klasgenoot tegen hem zei: “Wij hoeven niet te vechten Cuong, want wij zijn vrienden.” Die woorden zetten hem op het pad van vrede.

Dit leidde hem uiteindelijk naar de befaamde monnik en vredesactivist Thich Nhat Hanh. Zestienjaar lang verbleef Cuong in het klooster in Frankrijk. Toen trad hij uit en zocht zijn eigen weg. Hij richtte het "Mind Only Institute” op, gevestigd in Nederland, waar hij boeddhistische filosofie en psychologie doceert. Cuong is gespecialiseerd in Yogachara-boeddhisme gecombineerd met de Madhyamaka (Middenweg) school van Nagarjuna. Hij is auteur van de boeken “Dit is Geluk”, “De Boeddha in de Bajes”, “Restoring Lives”, “Finding Hope and Freedom”, “Wait: a Love Letter To Those in Despair” en “Happiness is Overrated: Simple Lessons on Finding Meaning in Each Moment”. In 2022 richtte Cuong “No Word Zen”, een orde van 'onzichtbare' monniken en nonnen, op. De kloosterlingen in deze orde zijn overal en dienen de samenleving en de planeet zonder 'gevangen' te worden door monastieke vormen of gewaden.

In de podcast legt Cuong Lu uit wat Boeddhisme is en hoe het is ontstaan. Volgens Cuong is Boeddhisme het zien van het lijden. Door dat te zien kan je tot echt geluk komen. Als je heel diep in het lijden kijkt, zie je volgens Cuong het geluk en als je heel diep in het geluk kijkt, zie je het lijden. Volgens Cuong zien wij alles dualistisch en denken dat je niet gelukkig kan zijn als er lijden is. Volgens het Boeddhisme is dat niet zo en gaan beide hand in hand. Cuong zegt dat echt geluk het lijden niet als vijand ziet. Volgens hem is geluk bij iedereen aanwezig. Ook emoties zijn nooit negatief als je de emoties kunt zien en als je ze kunt zien, kun je ze ook loslaten. Cuong zegt dat echt geluk je de capaciteit geeft om het lijden te kunnen dragen. Hij legt uit dat echt geluk een collectieve dimensie kent en dat je daarom niet echt gelukkig kunt zijn zonder het met je omgeving te delen. Hij legt uit dat je echt geluk op ieder moment in je leven kunt aanraken. Cuong vertelt hoe hij als bootvluchteling voor het eerst in aanraking kwam met echt geluk toen hij in Frankrijk zijn leraar leerde kennen. Hij deelt ook diverse verhalen met ons over hoe hij in de gevangenis gedetineerden in contact heeft gebracht met echt geluk. Volgens Cuong is geluk een waarheid, als iets dat echt is en de reden dat geluk altijd daar is. Hij vertel dat echt geluk erg besmettelijk is en dat het zijn missie is om de hele wereld met geluk te besmetten. Dit is volgens hem een realistisch doel omdat geluk de eerste waarheid is. Volgens Cuong kan iedereen zijn eigen religie beoefenen en is geluk de verbindende factor tussen religies. Hij legt uit dat daarom niet iedereen Boeddhist hoeft te worden om echt gelukkig te worden. Volgens hem is de boeddhistische filosofie zo goed te gebruiken in onze westerse maatschappij omdat het praktisch toepasbaar is en duidelijk uitlegt hoe de geest werkt. Hij legt ook uit hoe je er achter komt wat echt geluk is. Hij deelt met ons het moment dat hij zelf echt geluk vond. Hij legt uit dat je jezelf nooit moet onderschatten omdat je de wijsheid en het geluk van een Boeddha bezit.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness