#70 - Nikolaas Sintobin

Gepubliceerd op 30 oktober 2022 om 10:00

Nikolaas Sintobin is een Vlaamse jezuïet, auteur en internetpastor. Nikolaas gaf op zijn 26e een glansrijke carrière in de advocatuur op om jezuïet te worden. Na zijn vijftien jaar durende opleiding tot priester, is Nikolaas internetpastor geworden. Hij woont met de Jezuïetenorde in de prachtige kerk De krijtberg aan het Singel in Amsterdam.

Nikolaas missie is om mensen bekend te maken met de ignatiaanse spiritualiteit, zodat zij in hún leven ontdekken waar de vreugde ligt. Hij heeft meerdere boeken geschreven, is actief blogger en onderhoud diverse ignatiaans geïnspireerde websites en apps als “Bidden Onderweg”. In 2021 won hij met “Vertrouw op je gevoel” de Vlaamse prijs voor het beste spirituele boek.

In de podcast vertelt Nikolaas dat geluk een dagelijkse bezigheid voor hem is. Volgens hem liggen vreugde en geluk in elkaars verlengde. Nikolaas legt uit dat geluk voor iedereen anders is, zoals ook iedereen een ander persoon is. Hij legt uit welke route hij heeft genomen om geluk te vinden en hoe hij Jezuïet is geworden. Hij bespreekt hoe belangrijk je gevoelens voor je zijn en wat deze gevoelens je vertellen. We hebben het over Paus Franciscus die de eerste Jezuïtische paus is. Nikolaas legt uit wat de verschillen en overkomsten zijn tussen bidden en mediteren. Hij demonstreert hoe je met bidden in contact kan komen met God. Nikolaas vertelt verhalen uit zijn vijftienjaar durende opleiding en de reizen die hij daarvoor heeft gemaakt. Hij vertelt over de momenten dat hij bevestigingen kreeg van God dat hij in het leven de bedoelde weg bewandeld. Volgens Nikolaas is de liefde de moeder van alle gevoelens. Hij legt uit waarom de stilte zo belangrijk is als je de vreugde in jezelf wilt ontdekken. Hij vertelt dat het ook voor niet-gelovigen belangrijk is om te leren luisteren naar jezelf en dat hij daarom niet alleen Jezuïeten traint en begeleid. We hebben het verder over zijn werk als internetpastor en over wat goede en slechte media is. We praten over de kloosterorde die in zestiende eeuw is ontstaan is bij Ignatius Van Loyola. Nikolaas legt uit waarom deze weg naar geluk bij hem past, maar dat iedereen zijn eigen weg daarin moet bewandelen. Volgens Nikolaas fungeert spiritualiteit als een leesbril waarmee je naar de werkelijkheid kijkt. Volgens hem kan je daarom niet zonder spiritualiteit in het leven. We praten ook over de vraag of een atheïst en een gelovige dezelfde kans op geluk hebben. Nikolaas vertelt dat de Jezuïeten het middelbaar onderwijs hebben uitgevonden en dat het voor Jezuïeten niet belangrijk om meer christen, maar om meer mens te worden. Wij hebben het als laatste over de verschillen en overeenkomsten tussen verschillende godsdiensten en hoe dit zelfs per land en per cultuur kan verschillen.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness