#68 - Willem Glaudemans

Gepubliceerd op 16 oktober 2022 om 10:00

Willem Glaudemans is auteur, dichter, kunstenaar en vertaler. Sinds vele jaren houdt hij zich bezig met het onderwerp vergeving, zowel persoonlijk als door het geven van lezingen, cursussen, workshops en trainingen. Willem studeerde Nederlandse Taal- en Letterkunde. Na zijn promotie begon hij met het vertalen van spirituele boeken. Zo was hij medevertaler van de “Nag Hammadi-geschriften” en eindredacteur van “Een Cursus in Wonderen”.

Vragen als naar ‘wat doen we nu hier op aarde’ leidden hem tot de ontwikkeling van het talentenspel. Als auteur is Willem zeer succesvol met boeken als de “Biblos-serie”, “ingangen tot een cursus in wonderen”, “reis van de ziel” en “het boek van het eeuwige leven”.

In de podcast vertelt Willem hoe hij op zijn zoektocht naar geluk “Een Cursus in Wonderen” vond. Hij legt uit waar, naar zijn mening, echt geluk te vinden is. Volgens Willem is het ego het tegenovergestelde van geluk. Volgens hem zorgt het ego er namelijk voor dat we ons afgescheiden en niet verbonden voelen. Willem legt uit dat het ego alleen bestaat omdat wij erin geloven, dus feitelijk niet bestaat. In de cursus doen we wel net alsof het ego er is, zodat we aan die gedachte een naam kunnen geven. Volgens Willem is het ego datgene dat liefde en geluk in de weg staat. Dat doorzien maakt dat we het kunnen oplossen en liefde en geluk zullen vinden. Hij verklaart bovendien dat er in het licht geen donker kan bestaan en door het ego te doorzien c.q. in het licht te zetten, we het kunnen oplossen. Volgens Willem overstijgt de non-dualiteit de dualiteit en kan ook kwaad daarom niet bestaan. Willem legt uit hoe de cursus in de jaren zestig in Amerika is ontstaan. Hij vertelt ook in hoe de cursus zich verstaat ten opzichte van het christendom en de bijbel en wat belangrijke verschillen zijn. Volgens Willem is de cursus een lastig boek, maar als je eraan begint, ga je zeker een gelukkiger leven leiden. Willem legt verder uit dat de fysieke dood niet het einde betekent, maar dat alles doorgaat. Door je in dit leven te ontwikkelen, kom je volgens Willem telkens op een hoger niveau terecht. Hij vertelt dat hetgeen je ten diepste bent feitelijk onsterfelijk is. Hij legt ook uit hoe de “Nag Hammadi-geschriften”, waarvan Willem de vertaling heeft geschreven, zich verhouden tot “Een Cursus in Wonderen”. Willem vertelt verder over zijn eigen liefde voor zijn vriendin, kinderen en kleinkind. Als laatste leest Willem een mooi stukje voor uit “De Cursus” over geluk.

Bekijk hier de aflevering

Beluister hier de aflevering

Algemeen:

In de podcast komen wekelijks gasten aan het woord met wie we praten over geluk. Hoe gelukkig zijn ze zelf, wat draagt volgens hun bij tot geluk en welke bijdrage leveren zij zelf om het geluk van anderen te vergroten? Onze gasten nemen foto’s mee die hen gelukkig maken. Deze komen tijdens de opname op het scherm voorbij. Ook vragen wij de gasten om een boekje of een ander object mee te nemen dat voor hun symbool staat voor geluk.

Iedere zondagochtend komt er een nieuwe aflevering online van de Podcast of Hope, die je kunt beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts of bekijken op YouTube en deze site. Vergeet ons ook niet te volgen op Facebook, en Instagram. Heb je een leuke suggestie voor onze podcast of wil je zelf een keer je verhaal komen vertellen, stuur dan een mailtje naar podcast@hope-xxl.com of laat een bericht achter op deze site

Tot de volgende keer!

Missie: De wereld waarin we leven biedt nog geen gelijke kansen. Voldoende eten en drinken, een adequate opleiding, goede gezondheidszorg, vrede en geluk is niet voor iedereen weggelegd. Maar stap voor stap wordt het beter en zijn we op weg naar een oktopische samenleving, waarin iedereen zijn of haar leven als goed kan beschouwen. Het is een lange reis, maar we zijn op weg… Moving towards Happiness